Бригада која је наследница чувеног „ГВОЗДЕНОГ ПУКА“ отпутовала у Русију на војну вежбу

Трећа бригада ВС у Русији

Трећа бригада копнене војске учествује на тактичкој вежби са бојевим гађањем Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације.

Према писању званичног сајта Војске Србије, вежба се изводи у три етапе на полигону „Кириловски“, а циљ је унапређење обучености и сарадње припадника Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације. У њој ће са српске стране да учествује Трећа бригада КОВ-а.

Јединице ће у првој етапи увежбавати поступке приликом извиђања, извршења марша и размештаја јединица у очекујућем рејону, а затим ће тежиште бити на припреми и извођењу одбране у условима радио-ометања, налета беспилотних летелица и борбе са извиђачко-диверзантским групама непријатеља. У завршној етапи вежбе, са преласком јединица у напад, припадници Војске Србије ће реализовати и бојева гађања.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

На вежби учествује око 200 припадника Војске Србије, који ће током вежбовних активности користити војну технику Руске Федерације. Ово је трећа година заредом да припадници Војске Србије учествују на вежби Западног војног округа.

Трећа бригада копнене војске намењена је за извршавање мисија и задатака Војске Србије кроз развијање и унапређивање оперативних способности и достизање потребне расположивости снага за извођење операција и пружање помоћи цивилним властима приликом природних непогода, техничко-технолошких и других несрећа.

У њеном саставу се налази:

 • командни батаљон
 • пешадијски батаљон
 • пешадијски батаљон
 • самоходни хаубички артиљеријски дивизион
 • дивизион самоходних вишецевних лансера ракета
 • артиљеријско-ракетни дивизион за ПВД
 • тенковски батаљон
 • механизовани батаљон
 • механизовани батаљон
 • логистички батаљон
 • инжињеријски батаљон
БРДМ-2МС
Руски медији се осврнули на потенцијал оклопних возила БРДМ-2МС која су донирана Србији

Команда Треће бригаде је у Нишу, а јединице су стациониране у Прокупљу, Куршумлији, Зајечару и Нишу. Командант Треће бригаде копнене војске је бригадни генерал Слађан Стаменковић.

Између осталог, овај бригада је ангажована на обезбеђењу административне линије према Косову и Метохији и контроли Копнене зоне безбедности

Насловна фото: Припадници 63.ваздушно-десантног батаљона Специјалне бригаде ВС, јутјуб

Author: URAN

1 thought on “Бригада која је наследница чувеног „ГВОЗДЕНОГ ПУКА“ отпутовала у Русију на војну вежбу

 1. А зашто се тако и не зове ова јединица, како би иначе и било нормално да се зове 2 пешадијски пук Кнез Михајло “Гвоздени пук” ?
  Да постоји спрска држава ова јединица би се тако и звала, али пошто постоји ПАРТИЈСКА држава постоји само празна прича о очувању традиције и сл. глупости!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *