СУДАРИЛА СЕ ДВА СУ-34: Упркос тешким оштећењима оба авиона безбедно слетела

Су-34 судар

Према информацијама из руских медија (РЕН ТВ и «Пятого канала») дошло је до судара у ваздуху између два ловца-бомбардера Су-34. Инцидент се десио током тренажног лета. Према првим подацима оба авиона су претрпела тешка оштећења, али су захваљујући присебности пилота, као и квалитету самих летелица, успели да се безбедно спусте на земљу

Два вишенаменска ловца-бомбардера Су-34 су се сударили на небу изнад ваздухопловне базе Липецк – преноси руски интернет портал rbc.ru.

Према изворима који су пренели руски медији, инцидент се десио приликом тренажног лета. Он је последица губитка визуелног контакта између пилота. Један од авиона је према речима неименованог извора, врхом свог крила закачио другу летелицу. Авиони су потом покушали да се одвоје један од другог, приликом чега је дошло до додатног контакта. Том приликом оба авиона су претрпела озбиљна оштећења.

Извор „Пятого канала“ указује, да су оба овиона и поред судара успела да се безбедно спусте на земљу. Пилоти том приликом нису настрадали. Међутим, оба авиона су претрпела тешка оштећења. Код једног је у потпуности уништена кабина, мотор и труп летелице. Други авион је остао без половине крила на коме се налазио и комплекс за противелектронску борбу. Инфорамцију о овом инциденту је такође потврдио и интернет портал РГ.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Сухој Су-34 (рус. Сухой Су-34, НАТО  Fullback) — припада класи тактичких вишенаменских ловаца-бомбардера. Развијен је у КБ Сухој, а серијски се производи у Новосибирској фабрици авиона „Валериј Чкалов”. Његова превасходна намена су бомбардерски задаци, где употребом ракета класе ваздух-земља и авио-бомби уништава широк спектар циљева на земљи. Захваљујући компатибилности са заиста обимном палетом ваздухопловног наоружања, овај авион може да се бори против циљева на мору, али и у ваздуху.

Су-34
ФОТО: На авио-митингу „Авиамикс“ судариле се две ваздухопловне бомбе од по 500кг док су падале на циљ

У последње време овај авион је ојачан савременим системима електронског ометања, што значајно усложњава позицију противника у евентуалном ваздушном сукобу са овим авионом, али и непријатељских посада на средствима ПВО. Један од најбољих авиона на свету у својој класи. Борбена летелица са вероватно највишим оценама током руске операције у Сирији.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *