Либијци упарили вишецевни лансер ракета „Град“ са ПВО системом „Оса“

Либија Оса

У Либији је примећено необично самоходно лансирно возило. На шасији вишецевног лансера ракета чехословачке производње RM-70 монтиране су три ракете 9М33 које користи совјетски ПВО систем „Оса“.

На твитеру се појавила фотографија најновијег мутанта којег су направили инжењери који се налазе у оквиру јединица федмаршала Халифе Хафтара. Самоходно оруђе је примећено на југо-источним ободима Триполија. У први мах се претпостављало да се ради о средству које је намењено за противваздухопловну одбрану. Наиме, На шасији вишецевног лансера ракета чехословачке производње RM-70 монтиране су три ракете 9М33 које користи совјетски ПВО систем „Оса“.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Међутим, бројни војни експерти сумњају да је ово средство намењено за гађање виљева у ваздуху. Код њега не постоји радар, који је способан да ефикасно наводи ракету на ваздушни циљ. Дакле, вероватно се ради о ракетама које ће се употребвљавати за ударе по циљевима на земљи.

Монтирање оружја различите врсте на копнене платформе није тако редак случај у Либији. Примећено је да су зараћене стране у овој земљи за ову намену користиле ПВО ракете С-125 и ракете класе ваздух-земља Х-29.По свему судећи снаге федмаршала Хафтара у резерви имају велике количине ракета 9М33, чим их имају за гађање циљева на земљи.

Вишецевни лансера ракета чехословачке производње RM-70
Вишецевни лансера ракета чехословачке производње RM-70 Извор фотографије – Википедија

Ова ракета је дугачка 3,15 м док је распон крила 650мм. Калибар бојеве главе је 206мм. Њен ефективни домет је око 9,000 метара. Брзина која остварује приликом свог лета је 1,51 маха. Погони је ракетни мотор на чвсрто гориво. Укупна њена маса је око 128кг, док на парчадну бојеву главу отпада 15кг. Опремљена је неконтантним упаљачем.

СССР и земље Варшавског пакта су били основни испоручиоци наоружања и војне технике за либијску армију. На пример. Чехословачка је Либији продала школско-борбени авион Л-39, лиценцне тенкове настале на бази совјетског Т-55. Даље, ту сус е нашли оклопни транспортери на точковима и гусеницама ОТ-64 и ОТ-62. Самоходне хаубице кали.152мм „Дана“ и чехословачка варијанта ВЛР „Град“ која је носила ознаку RM-70.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *