АШУЛУК:Српски и руски „ракеташи“ изводе бојево гађање из система С-400 и „Панцир-С“

С-400 српска војска Ашулук

Руски и српски “ракеташи” ће извести прву заједничку вежбу са бојевим гађањем из ракетних ПВО система великог домета С-400 „Тријумф“ и хибридних ракетно-топовских ПВО система кратког домета „Панцир-С“.

Руско Министарство одбране је најавило прву заједничку српско-руску војну вежбу јединица ПВО „Славянский щит – 2019“. Она ће бити реализована са бојевим гађањем на специјалном војном полигону Ашулук у Астраханској области. Вежба почиње данас, а трајаће до 12.септембра.Планирано је да се изведу бојева гађања из ракетних система С-400 „Тријумф“ у „Панцир-С“.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

 „Српски војници ће заједно са руским ракеташима узети учешћа у тактичком сценарију одбијања масовног ваздушног удара од стране условног непријатеља. У овој вежби ће бити ангажовани ракетни састави опремљени системима С-400 „Тријумф“ и „Панцир-С“ који ће деловати против ракета-имитатора“. Ово је објавила информативна служба руског Министарства одбране, а пренео интернет портал Интерфакс.

У министарству су додали да ће се српски војници упознати и са осталом техником која се налази у оквиру Ваздушно-космичких снага (ВКС) руске армије. Ту ће бити и модернизовани систем С-125 „Печора-2М“, радари „Волга“ и „Гама“, као и комплески средстава аутоматизације. Такође српски војници ће се упознати и са ратним искуствима приликом примене најмодернијих ПВО и радарских система у Сирији.

Stratfor
Руски генерал дисквалификовао анализу америчког сајта Stratfor о могућностима система С-400

У вежби учествовати ракетне јединице ВКС руске армије и састави РВиПВО Војске Србије.

Српска војска има намеру да из Русије набави читав спектар различитих ПВО система кратког, средњег и великог домета. Прошле године је из Београда стигла званична понуда за набавку ракетних система ПВО С-300 које производи концерн ВКО „Алмаз-Антеј“. Такође, Дмитри Рогозин је 2017.године изјавио да је Србија заинтересована за набавку ракетних система ПВО „Тор“ и „Бук“.

Подсетник

Подсећамо да је руски противваздухопловни систем С-400 Тријумф намењен за борбу против свих савремених и перспективних средстава ваздушно-космичког оружја. Његов максимални хоризонтални домет је око 400км (ракета 40Н6Е), док по висини делује и до 35км. Формацијски, у оквиру једног дивизиона се најчешће налазе 2-3 батерије овог система, са укупно 8-12 транспортно-лансирних јединица. Дакле, један дивизион у свом саставу има 48 ракета спремних за моментално дејство. Цео ракетни пук хипотетички може да нападне 96 ваздушних циљева непријатеља, у оперативном борбеном радијусу до 400км.

С-300В4 ракетни систем
СУПЕРИОРНИЈИ И ОД “ТРИЈУМФА”: Руска армија у 2019.години добија бригадни комплет С-300В4

Систем је ушао у наоружање 28.априла 2007.године. Државни програм опремања руске армије има у плану да до 2020.године заврши комплетирање 56 дивизиона система С-400, што ће омогућити комплетно преоружање 28 ракетних пукова који се формацијски састоје из два дивизиона опремљених овим изузетно моћним средствима. У овом тренутку руска армија у свом наоружању има 53 дивизиона опремљена системима С-400 „Тријумф“ који се налазе у наоружању 23 ракетна пука и два центра за обуку ракеташа.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *