Колико терористичких дронова и ракета су оборили „ПАНЦИРИ“ И „ТОРОВИ“ у Сирији?

Колико је руска ПВО оборила дронова

Руски генерал-мајор је објавио прецизне информације о броју непријатељских дронова, али и ракета испаљених из вишецевних ракетних лансера, које је руска ПВО ваздухопловне базе Хмејмим успела да обори за протекле две године

Више од 100 терористички дронова је уништено дејством система противваздухопловне одбране (ПВО) или онеспобљено средствима за противелектронску борбу (ПЕБ) током одбране ваздухопловне базе Хмејмим у Сирији. Ово је саопштио званични представник руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков а пренео интернет портал ТАСС.

 „Терористи стално покушавају да изврше пробој ПВО система који штити ваздухопловну базу Хмејмим. Уколико говоримо о конкретним бројкама, за две године је уништено 118 беспилотних летелица које су употребиле различите тероростичке формације. Само од почетка ове године оборено је 58 дронова“ – рекао је генерал Конашенков.

Према његовим речима, апсолутна већина ових беспилотних летелица је лансирана из идлибске зоне безбедности. Највећи број напада је дошао из околине насељених места Ел-Латамна, Хан-Шејхун итд.

Генерал Сирија Хмејмим
РУСКИ ГЕНЕРАЛ: Терористи нападају авио-базу Хмејмим све опаснијим дроновима

 „Поред тога, у последње време наши ракетни системи ПВО кратког домета као што су „Панцир-С1“ и „Тор-М2“ све више обарају и ракете које се лансирају из вишецевних лансера. Тако је од 1 јануара ове године до данас, регистровано пресретање 29 пројектила који су лансирани из артиљеријско-ракетних оруђа. Ови напади су су такође дошли из зоне деескалације „Идлиб“.- напомиње руски генерал.

Конашенков је том приликом истакао да је „за обарање ових 29 ракета потрошена 31 ракета која се налази у наоружању ракетних система „Панцир-С1“ и „Тор-М2“. Он је даље додао да је „ефикасност која је том приликом остварена блиска односу једна ракета-један циљ“- напомиње се у тексту.

Скорији напади

Званични представник војног министарства је рекао, да је 11.августа ове године спречен масовни напад беспилотних летелица, у коме је учествовала група од укупно шест дронова. У њој се налази пет ударних беспилотних летелица, и једна преко која је имала функцију управљања.

 „На пет беспилотних летелоца је било накачено до 10 импровизованих експлозовних средстава, који су инсталирани на њиховим крилима. Ова средства су напуњена матицама, шрафовима и деловима арматуре ради што већег убојног ефекта“ – рекао је Конашенков.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Противваздухопловна одбрана руске ваздухоплповне базе „Хмејмим“ у Сирији је 3.септембра ове године оборила две беспилотне летелице које су употребили терористи. Оба апарата су на време детектована северо-западно од авио-базе. Ове бпл су ватром из ПВО средства оборене на безбедном одстојању. Том приликом нису регистроване људске жртве, нити материјална штета на објектима у оквиру базе.

 „У овом нападу учествовале су две беспилотне летелице. Оне су покушале да изведу напад из различитих праваца. Интересантно је да је једна летелица долазила из правца акваторије Средоземног мора. Тачније, по свему судећи, беспилотна летелица је лансирана са брода“ – рекао је генерал.

Он није искључио да је постојеће затишје у нападима на ваздухопловну базу Хмејмим резултат ослобођења градова Хан-Шејхум и Ел-Латамни у идлибског зони деескалације. Уласком јединица сиријске армије у овај регион, пронађене су радионице за склапање дронова као и терен одакле су лансиране. Све је показано страним новинарима.

Подсетник

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Панцир-С1
„Панцири-С1“ за један дан уништили преко 100 крстарећих ракета

9К332 „Тор-М2“ је ефикасан против авиона, хеликоптера, беспилотних летелица, и посебно, високопрецизних навођених бомби и ракета. Представља комплекс кратког домета (по даљини 15км/по висини 10км), и идеалан је за заштиту оклопно-моторизованих колона на маршу или у току активних борбених дејстава. За разлику од ранијих верзија овог комплекса, „Тор-М2“ у свом борбеном спремнику има 16 ракета (раније верзије су имале капацитет од 8 ракета).

Одликује га покретљивост, кратко време реакције по уоченом циљу, аутоматизација процеса приликом гађања, изузетна ефикасност приликом уништења читавог спектра ваздушних циљева, као и висок степен отпорности на средства ПеБ (средства за против-електронску борбу). 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *