ПОГЛЕД НА ТУРСКУ ОПЕРАЦИЈУ У СИРИЈИ: Битка за Рас ал-Ајн и Тел-Абад

Битка за Рас ал-Ајн и Тел-Абад

Турске снаге у координацији са својим прокси одредима СНА врше снажне нападе у циљу блокаде градова Рас ал-Ајн и Тел-Абад. Том приликом масовно користе ловачко-бомбардерске капацитете и артиљерију. У поподневном часовима регистрована употреба оклопно-механизованих снага што је повећало интезитет офанзиве. Курди се за сада жилаво бране, али је питање докле ће моћи да издрже.

У раним јутарњим часовима 9.октобра турска артиљерија је извела масовни удар по курдским позицијима у захвату турско-сиријске границе. Том приликом је гађано око 30 позиција на којима су се налазиле јединице курдске милиције. Артиљеријски удари су се потом проширили и на све веће градове који се налазе у зони конфликта. Прву порцију граната су на себе примили градови Ајн ел-Араб, Тал-Абад, Рас ал-Ајн а нешто касније и Камишли. У овом граду се иначе налази енклава сиријске армије.

Према првим подацима са терена, у предњем копненом ешелону учествују четири моторизоване борбене групе из састава „Сиријске националне армије“ (СНА). Њихова укупна јачина је процењена на 15-20 хиљада људи.У свом саставу углавном имају лакшу борбену технику и транспортна средства.

Нападе ових група снажно подржавају артиљеријско-ракетне јединице турске војске и минобацачи. Главни удар је усмерен на пограничне градове под контролом Курда – Тел-Абад и Рас ал-Ајн. На главним правцима напада ове групе су успеле да овладају са десетак села и образују клинове дубине 2-10км. Иначе све групе СНА су прошле специјалну обуку на простору сиријске провинције Идлиб. Конкретно, током извођења операције је регистровано појачано садејство ових група са елементима турског спецназа. Ове снаге су опремљене снајперским пушкама са термовизијским нишанима.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Како саопштавају курдски извори прва група турских прокси снага коју чине исламисти (СНА) је успела да се нешто јаче уклини источно од града Тел-Абад. Друга група је своја дејства усмерила ка граду Рас ал-Ајн где је овладала селом Тел-Аркам. Непосредно поред ње је ангажована трећа група која је извела напад на село Тел-Халаф, док је четврта активна у рејону плантаже Маџа која се налази источно од овог града.

Други дан операције

У раним јутарњим часовима 10.октобра регистровано је јаче укључивање турског ратног ваздухоплоства. Ловачко-бомбардерска група која је по разним проценама бројала око 30 авиона је извела ваздушне ударе у рејону Ајн ел-Араб, Тел-Абад, Рас ал-Ајн у широј околони г-Камишли. Регистрована је и масовна употреба беспилотних летелица, како извиђачких тако и ударних.

Рас ал-Ајн
Битка за Рас ал-Ајн и Тел-Абад/ситуација за дан 10.октобар 2019 18ч.

Судећи по количини ангажованих снага главни удар је концентрисан у рејону града Рас ал-Ајн. Нападне групе покушавају са бокова да изврше брз продор и ставе град у обруч. Међутим, приликом ових покушаја турске војска и њихове прокси снаге наилазе на местимично жилав отпор курдске милиције, тако да им ова намера није у првом моменту успела. Мешовита моторизована група састављена од бораца СНА и неколико стотина припадника турског спецназа успела је током дана да заузме село Тел-Аркам. Напади у правцу села Тел-Халаф и Маџа су претпели неуспех.

Приликом напада на варошицу Тел-Халаф употребљена је и тежа техника. Ту су Курди успели да униште један турски тенк, један оклопни транспортер и минимум три пикапа са тешким митраљезима. У противнападу по овим снагама Курди су одбацили нападача на полазне позиције. Према информацијама из курдских извора нападач је том приликом претрпео осетне губитке од најмање 20 људи избачених из строја, од чега 8 мртвих (два турска командоса).Регистрована је и узвратна артиљеријска ватра по пограничним градовима који се налазе на територији Турске. У тим нападима има жртава.

У овом моменту, на практично свим значајним деловима фронта воде се борбе различитог интензитета. Курди ка најкритичнијим тачкама фронта пребацују појачања из дубине своје територије, у циљу спречавања развоја почетних клинова који би довели до масовнијег увођења турских оклопно-механизованих јединица. Претпоставка је да су Турци само за ову операцију одвојили око 300 тенкова.

Што се тиче територијалних успеха које је остварила турска војска са својим савезницима у прва два дана операције, они се могу оценити као скромни. Заузето је свега неколико села и позиција које су практично без борбе напустили Курди плашећи се удара са бокова и потенцијалног одсецања. Међутим, не треба бити нешто превише видовит па рећи да ће пре или касније турске снаге у координацији са својим савезницима, реализовати своју намеру коју су зацртали овом операцијом. Једноставно однос између ангажованих снага и савремене технике је у асполутним бројкама на страни Анкаре.

У поподневним и вечерњим часовима турске снаге су појачале притисак у рејону градова Тел-Абад и Тел-Халаф. Уз подршку вишецевних бацача ракета, самоходних хаубица и авијације, нападач је успео да оствари известан напредак на главним правцима свог удара, и прети да ова места у потпуности опколи. Том приликом Курди су претрпели извесне губитке у техници и живој сили. Уништено је најмање једно возило на коме се налазио ЗУ-23. Заплењено је и неколико курдских ратних застава.

Претпоставка је да је на обе стране током првих 48ч борби погинуло 32-39 људи, док их је стотињак рањено.

За израду текста кориштени подаци са сајта AnnaNews

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *