Руси направили радар који открива дрон величине кутије за шибице

Радар за дронове

Руска војна индустрија је развила преносну радарско-осматрачку станицу за откривање минијатурних беспилотних летелица. Њен ефективни домет ће износити 7,5 км. Сам радар је у потпуности направљен на бази домаћих електронских компонената и тренутно нема аналога у светским оквирима.

Ово је саопштила информативна служба државне корпорације Ростех. Радарску станицу су развили специјалисти холдинга „Роселектроника“. Радар ће бити специјализован за откривање минијатурних дронова на малим али и на ултра-малим висинама.

Станица за радарску детекцију минијатурних циљева (РПц) открива и прати малоконтраксне објекте са ефективном радарском површином од 30 квадратних сантиметара. Радар прати циљеве у широком дијапазону његових брзина, приликом чега они лете на малим и екстремно малим висинама. Када се овакав циљ открије, радар га фиксира и предаје целекопне податке о њему у командни центар. Практично, цео поступак се изводи у реалном времену.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Ради се о вишеканалној радарско-осматрачкој станици Ка-дијапазона. Њене димензије су изузетно мале (325×240×230 милиметара). РПц је размештен на ротирајућем механизму, што обезбеђује претраживање у свим правцима. Управљање овом станицом може бити мануелно помоћу преносног рачунара, али она може да ради и у аутоматском режиму рада- преноси интернет портал РГ.

Радар Струна-1
ОШТРООКИ „РАДАР-УБИЦА“: Зашто се амерички F-35 не може сакрити од руског радара „Струна-1“

Како је рекао извршни директор Ростеха Олег Јевтушенко, беспилотне летелице представљају све већу опасност у савременим облицима рата. Оне се све више употребљавају у операцијама надзора, извиђања, имају способност да носе експлозивна средства, а у последње време могу усаглашено да делују и у већим скупинама тзв. ројевима. Релативно лако могу да се направе, а уз помоћ одређених центара моћи терористима је доступан је и сет управљачке и навигационе опреме. Најбољи пример за то је рат у Сирији.

Традиционалне методе радарског осматрања нису тако ефикасне када је у питању откривање оваквих летећих објеката. Зато је направљен нови тип радара који је специјално намењен за решавања ових задатака.

Пушка М-48 Хути Јемен
У рукама Хута примећена чувена крагујевачка пушка М-48

У овом моменту је комплетирано неколико модела ове апаратуре, која је завршила циклус својих испитивања.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *