Поглед на операцију „Извор мира“: Турска армија заузела Рас ел-Ајн [ИЗВЕШТАЈ]

Турска армија Сирија

Турска армија у координацији са својим савезницима из Сиријске Националне армије успела је да заузме курдски град Рас ел-Ајн. Ово је највећи успех од почетка операције „Извор мира“. Поред тога, делови СНА су успели да остваре дубок продор у дубину курдске територије и пресеку стратешки важну путну комуникацију М-4. Током ових борби су регистровани појачани губици на обе стране.

У раним јутарњим часовима неколико моторизованих борбених група састављених од бораца СНА је ушло у курдски град Рас ел-Ајн. Иначе битка за овај град је почела пре три дана. Турска армија и јединице СНА су успеле да изманевришу овај град, и готово га ставе у оперативно окружење.

Турска армија Сирија
Оперативна ситуација у околини града Рас ел-Ајн 12ч. 12.окт.2019-Твитер

Током ноћи и раног јутра главнина курдских милиција је напустила град и повукла се на југ. Током уласка у Рас ел-Ајн забележене су местимичне чарке са заштитницама курдских милиција. У целини град је заузет без борбе. Турци и припадници СНА су том приликом успели да заробе једно оклопно возило америчког порекла „Хамер“, и нешто ратних трофеја (заставе, обележја и сл.)

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Поред тога, једна моторизована група која није бројала више од 200 бораца СНА са нешто више од 20 пикап возила је извела смео испад у дубину курдске територије и пресекла виталну комуникацију М-4 Алепо-Хасака.

Турска армија Сирија
Испад мот групе СНА и пресецање комуникације М-4 Твитер

Курдске милиције у овом моменту покушавају нападима са бокова да пресеку овај клин, и деблокирају ову комуникацију. За сада нема информација о резултатима овог противудара.

Што се тиче града Тел-Абад и тамо су курдске милиције налазе у веома тешкој оперативној ситуацији. Наиме, слично као и код г. Рас ел-Ајн, турске командо јединице у координацији са СНА обилато користе ватрену надмоћ где нападима са бокова покушавају да изманевришу одбрану и окруже град.. То им за сада иде од руке, тако да је за очекивати да и овај град ускоро падне у руке нападача.

Досадашњи губици у живој сили

Што се тиче губитака, турска армија је признала да су јуче погинула још четири њена војника. Укупно, од почетка операције „Извор мира“ погинуло је пет турских војника. Са друге стане курдски извори говоре да је током огорчених борби у последњих неколико дана убијено 262 војника (турска армија + СНА). Међутим, питање је колико су ове информације заиста истините. Команда курдских SDF је саопштила да су до сада погинула 22 курдска борца.

Са друге стране Турци излазе са подацима да је за протекла три дана „убијено 415 терориста“, међутим и овде се ради о претераној цифри. Турски командоси су успели да заробе четири борца SDF. Губици међу припадници СНА су непознати.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *