ВИДЕО:Ракетни систем „Конкурс“ уништио курдско оклопно возило „Хамер“

Конкурс ракетни систем

Припадници протурских формација које делују на северу Сирије су у борбама око града Ајн-Иса уништили једно оклопно возило типа „Хамер“ који користе курдске милиције. Они су том приликом употребили совјетски противтенковски систем „Конкурс“

Око овог града већ више од десетак дана трају борбе између протурских милиција окупљених око Сиријске националне армије и курдског Сиријског демократског фронта. У тим сукобима има обостраних губитака. У последње време је регистрована појачана употреба вођених противтенковских средстава, који су увећали губитке када су у питању оклопна возила. Једно од највише експлоатисаних система овог типа у сиријском грађанском рату је и ракетни систем „Конкурс“, који је совјетског порекла.

„Конкурс“ је опремљен вођеном ракетом калибра 135мм. У зависности од доба дана, њен ефективни домет се креће у распону од 3,500-4,000 метара. Ради се о преносном систему који се састоји од лансирне јединице са системом за навођење, и транспортно-лансирним контејнером у коме је смештена ракета. На циљ се наводи у полуаутоматском режиму рада- жично.

Ракета је опремљена бојевом главом тежине 2,7кг, кумулативног типа. Она је у стању да пробије око 250 мм оклопа који се налази под углом од 60 степени. За тенкове који имају снажнију оклопну заштиту, развијена је верзија ракете са тандем-кумулативном бојевом главом 9М113М.

Током рата у Сирији, посебно током његове прве фазе, бројни тенкови сиријске армије су уништени овим средствима. У том моменту сиријске оклопне јединице нису имале перцепцију употребе тенковских јединица у борбама са герилом, која се често морала водити у урбаном подручју, са масом испреплетаних уличица начичканих стамбеним објектима.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Временом, сиријска војска је почела да „осавремењује“ своје тенкове различитим, често и примитивним методама, које су донекле смањиле губитке. Ситуација се потпуно променила ангажовањем руске армије, од када Сиријци крећу у озбиљније осавремењивање своје оклопне технике. Све ово је довело до драстичног смањења губитака.

Турска армија Сирија
Поглед на операцију „Извор мира“: Турска армија заузела Рас ел-Ајн [ИЗВЕШТАЈ]

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *