На Батајници примећена лансирна јединица система С-400 5П85СЕ2 и нишански радар 92Н6Е [ВИДЕО]

с-400 Батајница

На простору ваздухопловне војне базе „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници примећени су елементи система великог домета С-400 „Тријумф“ као и системи „Панцир-С1“. Сви елементи ових система су прекривени камуфлажним мрежама и налазе се у фази активног борбеног дежурства, које се реализује у оквиру друге фазе војне вежбе „Словенски штит 2019“. Ангажоване јединице обишао и председник Републике Србије Александар Вучић.

На видео материјалу која је објавила државна телевизија може се препознати лансирна јединица 5П85СЕ2 која се налази у оквиру ракетног система С-400, као и нишански „пуцачки“ радар 92Н6Е. Ова средства су добро покривена маскирним мрежама и налазе се у бојевом дежурству. Око њих су распоређене ватрене јединице хибридног ракетно-топовског система „Панцир-С1“ који покривају кратке и средње домете од дејства различитим типовима ваздушног оружја. И ови системи су такође добро замаскирани камуфлажним мрежама и налазе се у пуној борбеној готовости за дејство.

Према писању интернет портала Russia Beyond, батерија ових система ће остати у Србији и постати интегрални део Војске Србије.

Председник Србије Александар Вучић обишао је Командни центар вежбе “Словенски штит 2019“, као и руске ПВО системе постављене на аеродрому у Батајници, међу којима су ракетни систем С-400 и “Панцир“ –преноси интернет портал РТС.

Вучић је, обилазећи системе С-400 и “Панцир-С” који су допремљени у Србију где ће учествовати на вежби “Словенски штит 2019”, рекао да “овако нешто није видео”.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

“Био сам на њиховим аеродромима, овако нешто нисам видео, просто када читате и гледате на сајтовима и у новинама мислите да није истина, да је немогуће, чини вам се да је бајка, али ета правда (истина је, прим. превод са руског)”, рекао је председник Србије.

Он је додао да су системи “Панцир” и С-400 страшно оруђе.”Kада људи питаjу да ли бисмо волели, волели бисмо у овом тренутку једино кад би нам Русија оставила. Другачије не бисмо могли да приуштимо”, рекао је председник Србије за државну телевизију.

Спрски председник је прецизирао да су за потребе Војске Србије набављени системи „Панцир-С“, који је како каже „фантастичан“.

“Он гађа све летеће објекте посебно дронове и ракете, на даљини од 80 километара све види, тешко је ометати радар, имају разноврсни приступ. Наши људи су пресрећни, обучавају се”, рекао је Вучић.

Вежба “Словенски штит” ће се реализовати у рејону аеродрома “Пуковник-пилот Миленко Павловић” на Батајници и на полигону “Пасуљанске ливаде”, уз ангажовање и осталих јединица из састава Ратног ваздухопловства и протвваздухопловне одбране Војске Србије.

Дивизион С-400 Србија
ВИТЕЗ ДУГЕ РУКЕ:Шта у ствари представља дивизион опремљен ПВО системима С-400 „Тријумф“

Како је раније најавило Министарство одбране наведено, циљ вежбе је образовање и употреба заједничке групације ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације у противваздухопловној одбрани територије и снага војске од извиђања и дејства непријатеља из ваздушног простора, као и обучавање и увежбавање команди и јединица за припрему и извођење операције ПВО.

Руководилац вежбе је командант 250. ракетне бригаде за прoтивваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Напомена

Подсећамо да је руски противваздухопловни систем С-400 „Тријумф“ намењен за борбу против свих савремених и перспективних средстава ваздушно-космичког оружја. Његов максимални хоризонтални домет је око 400км док по висини делује и до 35км. Формацијски, у оквиру једног дивизиона се најчешће налазе 2-3 батерије овог система, са укупно 8-12 транспортно-лансирних јединица. Дакле, један дивизион у свом саставу има 48 ракета спремних за моментално дејство. Цео ракетни пук хипотетички може да нападне 96 ваздушних циљева непријатеља, у оперативном борбеном радијусу до 400км.

С-400 Тријумф Србија
Ефективни домет ракетног система С-400 Тријумф уколико је распоређен у рејону Бограда

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обзира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *