Српски министар одбране гађао из руског ПВО система „Панцир-С1“

"Панцир-С1" Пасуљанске ливаде

На војном полигону „Пасуљанске ливаде“ који се налази у ширем рејону града Јагодина реализовано је бојево гађање противваздухопловним хибридним ракетно-топовским системом кратког/средњег домета „Панцир-С1“. Том приликом је и српски министар одбране имао прилику да аутоматским топовима 2А38М дејствује по земаљским циљевима.

Колона Војске Србије заједно са неколико самосталних јединица ПВО система „Панцир-С1“ је извела марш до војног полигона „Пасуљанске ливаде“. Они су том приликом савладали дистанцу од око 200км. По доласку на полигон ново оруђе је поред српских војника опробао и српски министар одбране Александар Вулин.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

По доласку на полигону извршена је комплетна припрема за бојево гађање. Руски официри који су специјализовани за обуку на овом оруђу су демонстрирали својим српским колегама како се пакује муниција кал.30мм у реденике који хране ПА топове 2А38М. Пошто су српске посаде самостално извршиле пуњење у укрцавање муниције у сваку од ангажованих јединица, убрзо је уследило и бојево гађање.

2А38М представља двоцевни противваздушни аутоматски топ. Он је развијен на бази авионског топа ГШ-30. Топ је опремљен јединственим системом воденог хлађења, чиме се обезбеђују стабилни услови који омогућавају велику густину ватре. Борбена каденца једног топа износи читавих 2500 граната у минути, а брзина гранате на устима цеви достиже 1000 м/сек. Ефективни хоризонтални домет овог топа износи око 5000м. У састав противваздухопловног комплекса „Панцир“ улазе 2 ова топа, чиме је борбена каденца достигла изузетних 5000 граната у минути. 

Српске посаде су успешно реализовале све задатке који су замишљени у сценарију друге етапе заједничке војне вежбе „Словенски штит-2019“. „Панцири“ су прецизном ватром неутралисали земаљске циљеве који су се налазили на даљини од неколико хиљада метара. Захваљујући великој густини ватре који ови топови производе, довољни су били веома кратки рафали од по 15-20 граната.

ВИДЕО

Вежба „Словенски штит 2019“ се реализује у рејону аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ на Батајници и на полигону „Пасуљанске ливаде“, уз ангажовање и осталих јединица из састава Ратног ваздухопловства и протвваздухопловне одбране Војске Србије. Осим тога, на вежби ће бити коришћени и ракетни системи ПВО из састава Ваздушно-космичких снага Руске Федерације.

С-400 Тријумф Србија
Објављена карта зоне ефективног покривања ракетног система С-400 „Тријумф“ који је стигао у Србију

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *