Руска колона са оклопним возилима “Тајфун-К” налетела на експлозивно средство [ВИДЕО]

Руска колона "Тајфун-К"

Инцидент се десио на самој сиријско-турској граници код насељеног места Дарбасија. Руска колона у којој су се налазила оклопна возила „Тајфун-К“ и „Тигр“ по свему судећи је налетела на експлозивну направу непознатог порекла.

У инциденту нема повређених руских војника. По свему судећи руска колона је налетела на експлозивно средство непознатог порекла. У први мах се помислило да је по руској колони отворена ватра са позиција које контролишу протурске снаге. На видео снимку се види како руски војници мирно и без неког великог узрујавања заузимају своје позиције, док њихов командант  иде да се састане са официром турске армије.

Од саме детонације нема никаквих последица по војнике и бројне новинаре који су се затекли на лицу места. Даље активности се одвијају по уходаном плану и програму.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Окопно возило повећане заштите К-63968 „Тајфун-К“ има универзалну намену. Спада у категорију средстава која се на западу означавају као MRAP. Део је шире породице оклопних возила „Тајфун“. Оклопно средство је конструисано у оквиру пројекта „Концепције развоја војне ауто-технике руске армије у периоду до 2020.године“.

Његова оклопна заштита је у категорији IV STANAG 4569. Она је комбинованог типа (челик и керамика) и у стању је да задржи панцирни метак испаљен из КПВТ кал. 14,5мм. Возило издржава наилазак на експлозивну направу еквивалента 8 кг ТНТ-а.

Ради се о точкашу са погоном 6х6. Његова дужина је 8990 мм, а ширина 2550 мм.“Тајфун-К“ је висок око 3300мм. Маса празног возила изно 21,000кг, док је максимална маса ограничена на 25,000кг. „Тајфун-К“ може да достигне брзину до 110 км/ч (по уређеним путевима). Том приликом његов мотор ЯМЗ-5367 укуоне снаге 450 коеских снага троши око 80 литара горива на 100км. Са пуним капацитетом резервовара „Тајфун-К „ може да савлада растојање од 700км.

Миг-29 Батајница
Млади пилоти Војске Србије извели елементе блиског ваздушног боја на ловцима МиГ-29

Посаду чине три војника. У десантном одсеку може да превози до 14 војника са пуном ратном опремом

Руска армија у свом саставу има 300+ возила овог типа.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *