УНИШТИЋЕ НАС НА ЛИЦУ МЕСТА: ово је „ахилова пета“ НАТО у Европи

Према речима америчких аналитичара, руски напад на Сувалки коридор би био толико силовит, да би се копнене снаге НАТО практично суочиле са уништењем. Основне снаге НАТО које се углавном састоје од пешадијских јединица, не би могле да се извуку испод тог удара. Оне би на лицу места биле уништене.

Интернет портал The Daily Beast  је окарактерисао Сувалки коридор као ахилову пету НАТО. Руска армија може искористити управо овај потез за извођење изненадног копненог удара, ради спајања калињинградске групе са главнином својих снага. Ради се о месту где се Пољска и Литванија граниче у дужини од неких 65км. Ту се још налази и граница са Белорусијом, која би се у том сукобу нашла у савезу са Русијом.

Хипотетички, преко овог коридора би се изолована Калињинградска област могла спојити са основном територијом Русије. Ово би представљало фаталан развој догађаја по НАТО, сматрају западни експерти.

Аутор се позива на извештај из 2018.године, који је састављен од стране Центра за анализу европске политике са седиштем у Вашингтону. Један од његових аутора је генерал у пензији Бен Хоџес.  Ради се о човеку је у периоду 2014-2017 командовао контингентом америчких копнених снага у Европи. Овај високи амерички официр је руководио великим војним вежбама НАТО које су управо реализоване дуж овог коридора- преноси интернет портал РГ.

Хоџес је уверен, да је ова тачка веома рањива уколико се резервне снаге алијансе (оклопно-механизовани састави) налазе у стратешкој дубини фронта. Она може бити дубока неколико стотина, па и хиљаду километара од коридора. Он упозорава да је овде руска армија концентрисала знатне снаге. Према његовим речима, Руси за свега неколико минута могу да стигну на ово подручје.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Симулацију ове битке, које је развио калифорнијски аналитички центар RAND, даје бољи увид у дисбаланс противничких снага у случају конфликта. Против руске борбене групе која би се састојала од 25 оклопно-механизованих батаљона или 10 хиљада људи, НАТО може да супртостави свега 17 батаљона или 6,800 војника. Треба додати да ће се у саставу ове руске борбене групе налазити озбиљна количина „оклопа“, укључујући и тешке тенкове.

Са друге стране, све што од „оклопа“ поседује НАТО на овом простору, јесу оклопни транспортери Stryker. Ово возило се углавном користи у извиђачким јединицама америчке војске. Ради се о лаком гусеничару. Он је наоружан топом калибра 30мм, што је недовољно, јер ће се суочити са руским тенковима који су опремљени топовима калибра 125мм.

Према речима америчких аналитичара, руски напад би био силовит. Он би имао такву брзину да би се копнене снаге НАТО сууочиле са уништењем. Основне снаге НАТО које се углавном састоје од пешадијских јединица, не би могле да се извуку испод тог удара. Оне би на лицу места биле уништене.

Цео развој догађаја био би катастрофалан по североисточно крило НАТО. Пошто би руска армија успела да овлада коридором, она би одсекла снаге НАТО које су распоређене у Литванији, Естонији и Латвији. Амерички експерти упозоравају да би истовремено били употребљени и елементи хибридног рата.

Белорусија Конкурс-М
Белорусија пронашла одговор за нарастање оклопне групе НАТО на њеним границама [ВИДЕО]

На крају овог текста аутор наглашава, да је после вишегодишњих анализа и моделирања потенцијалног конфликта на овом простору, Пентагон одлучио да модернизује оклопна возила Stryker. Модернизована возила које се одликују нешто јачим наоружањем, укључујући ту и допунски контингент војске јачине 20 хиљада људи, почеће да пристижу на овај простор од наредне године. Ове снаге ће имати задатак да што јаче поседну Сувлаки коридор, ради избегавања евентуалног стратешког изненађења.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *