Руски 9К115 „Метис“ уништио понос турске армије [ФОТО]

Руски "Метис" уништио турску хаубицу

На интернету се појавила фотографија уништене турске самоходне хаубице Т-155 Firtina. Ово оруђе је уништено употребом руског противтенковског ракетног система 9К115 „Метис“. Према првим информацијама ракета је приликом удара пробила основни оклоп и активирала борбени комплет. Услед страховите експлозије откинута је купола са основним оруђем, која је пронађена у близини кратера где се налазила самохотка.

Турска самохотка је уништена током жестоких борби између турске војске и курдских милиција на северу Сирије (операција „Извор мира“). Ово оруђе је уништено дејством руског противтенковског система „Метис“ које се налази у рукама курдских бораца.Судбина посаде која је опслуживала ову хаубицу је непозната- преноси интернет портал РГ.

 

Турска самоходна хаубица Т-155 Firtina представља најсавременије артиљеријско оруђе које се налази у саставу турске армије. Она је направљена крајем прошлог века у војном сектору корпорације Samsung под именом К9 Thunder. Касније је адаптирана на основу захтева турског Министарства одбране, које је желело да набави овакве хаубица са потребе своје армије.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Конкретно, замењени су одређени делови опреме и продата лиценца за производњу у Турској. Турска армија у оперативном саставу има око 300 ових хаубица. Сличан уговор са јужнокореанцима су потписале и Индија, Норвешка, Финска и Естонија. Према мишљењу бројних експерата корејска хаубица спада у најбоља оруђа у класи самоходних хаубица на гусеничној платформи.

Метис (индекс— 9К115, по класификацији НАТО AT-7 Saxhorn) представља совјетски/руски преносни противтенковски ракетни комплекс са полуатоматским навођењем ракете – SACLOS. Реч је о оружју релативно новије генерације. Развојни пут оружја је везан за компанију КБ Приборостроения из Туле. Његова основна намена је борба против фиксних и мобилних циљева који се налазе у видном пољу, са посебним акцентом на оклопна возила, али и упоришне ватрене тачке. У том смислу користи ракете са тандем-кумулативном и термобаричном бојевом главом.

Метис ракетни систем Либија
Противоклопни вођени ракетни систем “Метис”

Активно се у последње време користио у борби против формација Исламске државе, тачније у уништавању тзв „Џихад-мобила“ (руски сленг за минирана моторна возила којим управљају самоубице). Његова највећа предност је компактност и релативно мала маса у односу на друге системе сличне класе. Такође, потребно је свега десетак секунди да се комплекс из маршевског положаја пребаци у борбени и крене да дејствује.

У борбеним комплету се поред лансирног уређаја налази 4-7 ракета које су херметички затворене у цилиндричним контејнерима. Комплекс најчешће опслужују 2-3 војника (оператер и 1-2 помоћника).

У односу на базичну верзију која је развијена још 1978. године, руски конструктори су модернизовали овај систем у верзијама 9К115-1 „Метис-М“ и 9К115-2 „Метис-М1“. Модернизација се односи на повећање ефективног домета ракете, њене брзине лета, као и пробојности њене бојеве главе. Последњу, најквалитетнију верзију система 9К115-2 „Метис-М1“ у свом наоружању имају војске Русије, Азербејџана, Сирије, Бангладеша, Малезије. Регистрована је појава ове варијанте комплекса и у либанском покрету Хезболах.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *