Спектакуларна трка над Јапанским морем: Како је руски Ту-160 „побегао“ америчким ловцима F-35A Lightning II?

Ту-160 Јапанско море

Амерички ловци F-35A Lightning II су почетком овог месеца покушали да испрате руски бомбардер, који је изводио планиран лет изнад Јапанског мора. Међутим, руски пилот је у једном моменту потерао свог „Белог лабуда“ тако брзо, да је далеко иза себе оставио америчке ловце који су грозничаво покушавали да га сустигну. Кинески медиј Sina подсећа своје читаоце, да су недавно Американци подсмешљиво одмахивали рукама на помен о руском бомбардеру Ту-160, кога су прозвали музејским експонатом.

Стратегијски бомбардер Ту-160 и његова „несуђена“ пратња се почетком овог месеца сусрела на небу изнад Јапанског мора. Наиме, руски суперсонични бомбардер је откривен дежурним радарско-осматрачким средствима. Према овом објекту је одмах упућена пара америчких ловаца пете генерације F-35A Lightning II. Међутим, они нису могли да сустигну руског бомбардера пошто је он у међувремену прешао у суперсонични режим лета. Наиме, руски пилот је променио геометрију крила на бомбардеру и превео моторе у режим допунског сагоревања-форсажа. На овај начин је летелица тешка 110 тона успела да „умакне“ потенцијалним пратиоцима који су 10 пута лакши од њега.

Ту-160

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР О Ту-160: Руски суперсонични бомбардери су безопасни музејски експонати

„Ту-160 је у стању да достигне брзину од 2200 км/ч, док је F-35A Lightning II ограничен на 1930 км/ч, укључујући чињеницу да своју максималну брзину амерички ловац не може дуго да одржи“ – напомиње се у тексту који је пренео интернет портал Цариград.ру.

 „Да ли се сећате догађаја када су ови бомбардери одлетели у Венецуелу, и заједљиву реакцију Американаца који су их прогласили превазиђеним авионима (читај летећим кантама)“- подсмешљиво коментарише најновији „бруку“ америчких ловаца F-35A  твитер портал „Голос Мордора“.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

 „Некада давно (1949.године) смо на једном војном аеродрому видели први совјетски млазни бомбардер Ил-28. И том приликом смо се подсмејавали наоружању које је имао у свом арсеналу. Ту су била само два топа који су се налазили у носном и репном делу летелице. На први поглед пресмешно. Међутим, он је био толико брз, да му ни ово наоружање није било потребно. Наиме, у то време најбржи амерички ловац (P-51 Mustang) га није могао сустићи“- написао је у коментару @SergeGray149.

„Треба им написати казну због пребрзе вожње“ – додао је @Mironov1974.

Радар Струна-1

Зашто се амерички F-35 не може сакрити од руског радара „Струна-1“

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *