Србија жели са Панцирима и ПАСАРСИМА да суверено завлада кратким дометима

Србија Мистрал-3

Припадници Војске Србије су се на Сардинији уверили у квалитет система ракета “Мистрал3″ и могућност њихове интеграције на ПВО систем ПАСАРС. Србија ће на овај начин комплетирати још један систем који ће по својим карактеристикама бити интересантна допуна најновијој аквизицији „Панцир-С1(2)“.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије присуствовала је на војном полигону на Сардинији бојевом гађању ПВО системом “Мистрал 3”. Реч је о систему за чију је куповину Република Србија ове године потписала уговор-преноси интернет портал РТС.

Делегацију Србије предводио је помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић који је рекао да су се уверили у квалитет система ракета и могућност њихове интеграције на систем ПАСАРС.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

“Приликом гађања на полигону италијанске војске на Сардинији систем је био увезан, ракета је лансирана из аутоматизованог система АТЛАС РЦ, подаци о циљу су давани с командног места ЛИКОРН који је такође имао на себе спојене радарске и оптоелектронске осматрачке сензоре. Гађање је на малу мету која је симулирала борбени хеликоптер изведено успешно”, рекао је Милорадовић, саопштило је Министарство одбране.

Навео је да су оптоелектронски нишански сензори захватили циљ на више од 11 километара.

“Имали смо прилику и да пратимо правилан лет ракете и погодак у циљ на нешто више од 7 километара. Нама је то било веома битно како бисмо се пре свега уверили у квалитет система ракета чију смо куповину уговорили, а такође и да видимо како је он интегрисан у ове командне системе и са осталим сензорима. Управо је то нешто што нама предстоји, јер планирамо да интегришемо ракету на наш систем ПАСАРС који је такође увезан у наш командни батеријски систем базиран на модернизованом радару ЖИРАФА”, објаснио је Милорадовић.

Предности “Мистрала 3”

Србија је током посете француског председника Емануела Макрона са овом државом потписала више споразума из области наоружања и војне опреме. Тада је договорена набавка ПВО система “мистрал 3”.Министарство одбране у саопштењу наводи да се “мистралом 3” добија веома ефикасно средство за мале висине, које одликује кратко време реакције, велике маневарске способности, као и велика отпорност на дејства савремених система за самозаштиту ваздухоплова.

"Панцир-С1" Србија бојево гађање

5,000 граната у минути: „Панцир-С1“ показао моћ својих топова

“Мистрал 3” представља последњу генерацију преносних ракетних система кратког домета и у односу на сличне системе осталих произвођача истиче се низом напредних карактеристика.Високе маневарске способности ракете омогућавају дејство по ваздухопловима који интензивно маневришу са оптерећењем до 9г, велики домет ракете који омогућава дејство по ваздухопловима на даљинама до 7,5 километара, бојева глава велике разорне моћи која омогућава поуздано уништење циља.

Има и високу отпорност на пасивне и активне системе за електронско ометање употребом технологије матричног инфрацрвеног детектора, могућност дејства у сложеним метео-условима, дању и ноћу употребом инфрацрвене камере високе осетљивости у систему за нишањење, могућност интеграције у различите хибридне борбене системе.

Преносни ракетни систем кратког домета “Мистрал 3” биће испоручен у две варијанте. У првој ће се користити као лаки преносни ПВО систем, док ће у другој варијанти бити интегрисан на артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС-16.

Интеграцијом у систем ПАСАРС-16 добиће се средство способно да пружи ефикасну ПВО заштиту оклопним и механизованим јединицама непосредно из борбеног поретка, као и да оствари врло ефикасну ватру по циљевима на земљи.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *