„Историјски догађај“: Руси на сиријско-турску границу послали ПВО системе „Панцир“

"Панцир-С1" Пасуљанске ливаде

Руски противваздухопловни артиљеријско-ракетни систем „Панцир-С“ је  размештен на аеродрому Камишли, на крајњем североистоку Сирије. Овај систем је пристигао у ово подручје ради заштите групе борбених хеликоптера из састава ВКС руске армије, који ће обезбеђивати мешовите руско-турске патроле. На аеродрому Камишли се иначе налазила војна база америчке војске која се у међувремену повукла.

Руски хибридни ракетно-топовски комплекс „Панцир-С“ пребачен је на север Сирије у циљу заштите хеликоптерске групе ВКС. Техника ће покривати ове летелице са земље за време реализације њихових основних задатака, а који су повезани са недавно постигнутим споразумом између Москве и Анкаре када је у питању Сирија-преноси интернет портал Газета.Ру.

Руски противваздухопловни артиљеријско-ракетни систем „Панцир-С“ је  размештен на аеродрому Камишли, на крајњем североистоку Сирије. Овај систем је пристигао у ово подручје ради заштите групе борбених хеликоптера из састава ВКС руске армије. До октобра ове године на простору овог аеродрома су биле смештене јединице америчке армије који су овде образовали војну базу. Американци су ово подручје напустили после почетка војне операције „Извор мира“ коју је турска армија покренула против курдске милиције која је активна на северу Сирије уз границу са Турском.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Прва група руских хеликоптера је већ долетела на овај аеродром, и њена основна сврха ће бити ваздушно патролирање над ширим подручјем региона Хасака, где ће патролирати јединице војне полиције.

 „Овај момента се може окарактерисати као историјски, јер ће се сада на аеродрому Камишли налазити наша ваздухопловна група. Са земље ће овај аеродром покривати ПВО састављена од система „Панцир“-речено је за руски телевизијски канал „Звезда“.

Руски "Метис" уништио турску хаубицу

Руски 9К115 „Метис“ уништио понос турске армије [ФОТО]

Што се тиче ПВО система „Панцир“ он је пре свега намењен за покривање ваздушног простора у ближем радијусу и заштити војних и цивилних објеката од напада савременим и перспективним средствима ваздушног напада (навођене бомбе и ракете класе ваздух-земља, крстареће ракете, пројектили из вишецевних лансера ракета + дрон-камиказе). Систем је оспособљен да максимлано ефикасно решава све задатке у свим метео-условима, дан/ноћ, при силном противелектронском дејству потенцијалног непријатеља. Поред копнене варијанте „Панцир“ се може уграђивати и на поморске платформе, где једнако ефикасно може да дејствује како против ваздушних, тако и против земаљских циљева.

Подсећамо да су три војна хеликоптера из састава Ваздушно-космичких снага (ВКС) руске армије су пребачена на аеродром Камишли на северу Сирије. Основни задатако ових летелица је ваздушно покривање јединица војне полиције које патролирају овим простором. Ово је пренео интернет портал тв „Звезда“.

На аеродрому је образована и мања база која се састоји од десетак јединица специјалне и ауто-технике за логистичку подршку овим летелицама. У плану је да се ова база у наредним недељама и месецима прошири, што ће омогућити прихват додатног контингента ваздухопловне борбене технике.Основни задатак хеликоптерске групе на овом простору је обезбеђење патролних маршрута на североистоку Сирије. Ова активност се изводи непрекидно, сваки дан у недељи. Територија ваздушног патролирања непрестано се проширује, и захвата провинцију Хасака која се граничи са Турском и Ираком.

Карактеристика овог патролирања је лет на веома малим висинима, не већим од 50 метара, где пилоти морају да предузму све мере предострожности.

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обзира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *