Украјинци прете: Рушићемо руске беспилотне летелице изнад Крима

Бук-М1 беспилотне летелице Украјина

Украјинска војска ће обарати руске беспилотне летелице, које се буду нашле у ваздушном простору полуострва Крим. Том приликом ће бити употребљени ракетни ПВО системи средњег домета 9К37М1 Бук-М1. Ови системи се налазе у наоружању украјинске војске, и одлично су се показали током сукоба у Донбасу.

„Уколико говоримо о квадкоптерима, за њихово обарање је довољно стрељачко наоружање као што су митраљези. Међутим, уколико говоримо о озбиљнијим беспилотним летелицама типа „Орлан“ или „Форпост“, ту ћемо употребљавати ПВО ракете. Ми смо у ту сврху на територији Донбаса примењивали ракетне системе Бук-М1. Поред ових система, ми смо непријатељске беспилотне летелице обарали и борбеним хеликоптерима Ми-24“ – рекао је портпарол команде РВиПВО украјинске армије Јуриј Игњат.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Према речима гласноговорника украјинске армије, ракетни систем Бук-М1 се одлично показао током борби у Донбасу. Он је посебно био ефикасан приликом обарање руских беспилотних летелица „Орлан“ и „Форпост“. Управо ове беспилотне летелице су распоређене у руским ваздухопловним базама на „окупираном“ Криму- наводи медијска служба украјинског ратног ваздухопловства.

9К37М1 Бук-М1 представља модернизацију основног система 9К37 Бук чиме је добијена способност распознавања различитих аеродинамичких циљева уз повећану ефикасности у борби против крстарећих ракета. То је постигнуто модернизацијом осматрачког радара 9С18М „Купол“ код којег је интегрисана фазирана антенска решетка. Ефективни домет по даљини за систем 9К37М1 Бук-М1 достиже 35км, док је по висини 22км.

Иначе, Украјина има жарку жељу да самостално покрене производњу ракете за совјетски/руски систем ПВО „Бук-М1“. За овај пројекат држава је из иностранства добила неопходну опрему, које ће да буде употребљена за производњу украјинских противваздухопловних ракета средњег домета направљених на бази пројектила 9М38М1. Посебна пажња се обраћа на одсек који покреће ракету тј. на моторе и чврсто ракетно гориво. Управо квалитет погона има одлучујући утицај на убрзање, максимални брзину лета и домет приликом пресретања ваздушних циљева.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *