Иако их чува НАТО Хрвати зазиру од Србије: Креће набавка хеликоптера UH-60M Black Hawk

опремање хрватске војске вишенаменским хеликоптерима UH-60M Black Hawk

Скупштински одбор за безбедност једногласно је подржао опремање хрватске војске вишенаменским хеликоптерима UH-60M Black Hawk. Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић је том приликом истакао да се мора водити рачуна о безбедности државе. Према његовим речима никада се више не сме догодити 1991.година кад је Хрватска брутално нападнута од стране великосрпског агресора.

Black Hawk је вишенаменски хеликоптер који је потпуно интероперабилан са хеликоптерима OH-D Kiowa Warrior и осталим борбеним системима ХВ.

„Сигурност наших грађана мора бити један од приоритета. НАТО је темељ наше сигурности уз хрватску војску. Коначно је и Хрватска након пет година направила национални план како доћи до 2 посто БДП-а у ресору обране, те дефинисала пројекте који су битни за опремање и модернизацију. Знамо сви скупа како је било 1991. кад је Хрватска била брутално нападнута „великосрпском агресијом“. Ми никад више не смемо доћи у ту позицију. Јасно да је човек кључан. Најважнији, и он мора имати средства, опрему, наоружање. Не да опет идемо у рат, него да се можемо одбранити. Видели сте колико се наоружава Србија, о томе морамо водити рачуна“ – рекао је министар Крстичевић.

У америчкој и многим војскама света овај је хеликоптер у масовној употреби и практично је нека врста радног коња тако пројектованог да га се може укрцати у труп транспортног авиона  C-130 Hercules (односно да два комада стану у један C-141 Starlifter, а њих шест у транспортни C-5 Galaxy). На тај начин брзо га се може пребацити на било које светско ратиште.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Осим ручно склопивог ротора и аеродинамичне линије, труп хеликоптера структурно је направљен тако да штити посаду и путнике те подноси и тежа оштећења било да је реч о непријатељској ватри или оптерећењима насталима услед изузетно тврдог слетања или удара у површину.

Black Hawk је дуг 19,4, а висок 5,2 метра, с пречником ротора од 16,4 метра. Опремљен је инерцијалним и ГПС навигацијским системима, транспондерима за разликовање пријатељских од непријатељских летелица и уопштено модерном дигиталном авиоником, чак и с такозваном ” glass cabin ” командном таблом какву производи изреалски Elbit.

Хрватски ловци српски панцир

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Шта би се десило када би се хрватски ловци сукобили са српским „Панциром“?

Два мотора с укупно 3988 коњских снага (на осовини ротора), омогућују му брзину од 280 километара на сат, долет од 511 км и плафон лета од 4626 метра. Опције за наоружање су му 2 пута 7,62 Minigun M-2 Browning, ракете 70 мм Hydra или носачи са 16 рекета Hellfire домета од 500м до 8 км. Уз два члана посаде може укрцати 12 војника с пуном борбеном опремом или 6 носила за рањенике.

Author: URAN

1 thought on “Иако их чува НАТО Хрвати зазиру од Србије: Креће набавка хеликоптера UH-60M Black Hawk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *