Војска Србије добила најбржу противтенковску ракету у региону

Ми-35М Атака ракета Ми-35

Нови хеликоптери Војске Србије, међу којима су и руски Ми-35 који су недавно допремљени у земљу, представљени су у данас јавности на аеродрому у Батајници, у присуству највишег политичког и војног врха државе

Презентацији хеликоптера Ми-35, H-145М и Ми-17В5 на аеродрому “Пуковник Миленко Павловић” у Батајници присуствовали су и министар одбране Александар Вулин, генерални секретар председника Никола Селаковић.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Председник Вучић је честитао грађанима Србије и Војсци Србије након обиласка нових хеликоптера Војске Србије.

„Србија ово никада није имала. Направили смо нешто што никада нисмо имали. Имали сте презентацију најмодернијих хеликоптера. Захвалан сам нашим руским пријатељима што нам помажу. Они имају своју транспортну улогу да возе воду, специјалце за разне задатке. Мултифункционални су. H-145М је изузетно добар хеликоптер такође. Срећан сам што су сви наши летачи и механичари задовољни. Не живе само за плате, већ за своју земљу „– казао је председник Вучић, а пренео локални интернет портал Вечерње Новости.

Један од најбољих борбених хеликоптера на свету

Иако визуелно и нема неке претеране разлике у односу на свог претходника Ми-35M представља потпуно нову машину са унапређеним борбеним карактеристикама. Карактерише га савршенија структура хеликоптерске елисе која се добила употребом специјалних композитних материјала на бази фибергласа/стаклопластике, а која је примењена и у случају ударног хеликоптера новије генерације Ми-28Н. Затим, значајно је унапређен и проширен асортиман високо-прецизног наоружања, а наравно и нападно-навигацијски комплекс. Ови технолошки поступци су обезбедили и продужење експлоатационог рока употребе хеликоптера на период и до 15 година.

Примењени технолошки поступци у изради Ми-24ВМ (Ми-35М), у укупном збиру повећавају ефикасност саме летелице за чак 2х у односу на његовог претходника Ми-24/Ми-25 и његове бројне верзије.

У Ираку се овај хеликоптер показао у најбољем светлу. Поред традиционалне способности да издржи и најтежу могућу ватру са земље, нови хеликоптер је захваљујући значајном унапређењу нападно-навигационог система демонстрирао и високу ефикасност приликом напада на огроман број тачкастих циљева у сложеним метео-условима, дан/ноћ.

Спарени топови ГШ-23Л у калибру 23мм снабдевени су борбеним комплетом од 450 граната.  Хеликоптер је способан да носи навођене противтенковске ракете „Штурм“ или „Атака“, као и невођена ракетна зрна С-8 и С-13. Хеликоптером управљају два члана посаде. Његова максимална брзина је око 300 км/ч, а тежина може да достигне 11,500 кг.

Шта представљају ракете 9М120 “Атака”?

За борбу против далеко захтевнијих борбених циљева, као што је нешто тежа оклопна техника непријатеља, укључујући и савремене основне борбене тенкове типа Абрамс, Леопард, Меркава и сл. Ми-35 је наоружан против-тенковским ракетама „Атака“ .

опремање хрватске војске вишенаменским хеликоптерима UH-60M Black Hawk

Хрватска: Креће набавка хеликоптера UH-60M Black Hawk

Конфигурација наоружања зависи од самог задатка, од којих је најчешћа она са 16 навођених ракета „Атака“ (2х8 на спољним носачима) и два блока „саћастих“ лансера Б- 8В20А на унутрашњим носачима, са укупно 40 невођених ракетних зрна С-8. 

Ову ракету одликује изузетно висока брзина лета, и према атрибуту брзине спада у најбрже ракете таквог типа на свету. Њена брзина износи око 550 м/сек. Примера ради „Маљутка“ лети брзином од 120 м/сек, „Фагот“ око 183-207 м/сек., BGM-71 TOW око 275 м/сек. AGM-114 Hellfire 440 м/сек.

Оваква брзина јој обезбеђује да до максималне тачке њеног домета дође за свега 10 секунди.

Развијена су два типа ове ракете, са тандем-кумулативном (9М120-1) и термобаричном бојевом главом (9М120-1Ф). Ова последња је изузетно ефикасна против живе силе непријатеља, која дејствује из армирано-бетонских објеката. Максимална даљина на коју се ракета лансира је 6000 м. На тој даљини њена тендем-кумулативна бојева глава може да пробије сваки савремени тенк, заштићен динамичком заштитом.

Треба напоменути да напредне верзије ове ракете, са тандем бојевом главом, имају увећан домет који достиже 10000 м, а повећана је и њена пробојност која износи 1000 мм+ хомогене челичне плоче, заштићене структуром динамичке заштите.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *