Председника Русије поздравила пара вишенаменских ловаца Су-30СМ [ВИДЕО]

Су-30СМ Путин

Руски лидер Владимир Путин је са палубе ракетне крстарице „Маршал Устинов“ посматрао заједничку војну вежбу Северне и Црноморске флоте у Црном мору. У маневрима је учествовало преко 30 бродова, једна подморница и 40 летелица, укључујући и ловачке авионе Су-30СМ.

Вежба се одржавала на прилично узбурканом Црном мору, што је иначе сасвим нормално за ово доба године. У једном моменту изнад хоризонта се појавила пара вишенаменских ловаца 4++ генерације Су-30СМ, која је поздравила председника. Он се налазио на палуби ракетне крстарице „Маршал Устинов“.

 

Ударни брод руске Северне флоте-ракетна крстарица „Маршал Устинов“ припада класи бродова 1164 „Атлант“. Због свог веома снажног ракетног наоружања класе море-море, ова крстарица се још назива и „убицом носача авиона“.

У њеном наоружању се налази 16 лансирних јединица у којима се налази исти број суперсоничних ракета П-1000 „Вулкан“, ефективног домета и до 1000 км. Ради се о правом „монструму“ дугачком скоро 12 метара и тешком 8,000 килограма. Њена крстарећа брзина на нивоу мора достиже 2 маха, а циљ уништава пробојно-рушећом бојевом главом која је напуњена са готово пола тоне високобризантног експлозива, или нуклеарном бојевом главом снаге 350кт.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

Су-30СМ је авион изузетних летно-тактичких карактеристика. Његов главни задатак је остваривање апсолутне ваздушне доминације изнад ширег простора где се одвија битка. Основи фокус су противнички ловци и бомбардери, али се може употребити и за гађање циљева на земљи али и мору.

Најновијим пакетом модернизације, руски конструктори ће унапредити унапреде његове „бомбардерске“ карактеристике и уједначити их са његовим способностима када је у питању борба у ваздуху. У том смислу се може очекивати интеграција додатног пакета софистициране опреме за откривање и гађање циљева на земљи и води, која ће омогућити проширење листе убојних средстава класе ваздух-земља/море која се могу наћи у његовом наоружању.

Пакет модернизације ће довести до унификације ових авиона са ловцима 4++ генерације Су-35. Модернизовани ловци ће бити јефтинији за одржавање, а продужиће се и њихов животни век. Такође, очекује се и шири пласман ове летелице када је у питању њена експортна варијанта.

Према речима војних стручњака, највероватније се конципира варијанта која ће моћи да примењује високо-прецизну муницију какве су нпр. “навођене ваздухопловне бомбе КАБ-250 и ракете класе ваздух-земља Х-59МК2.”

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *