СНАГЕ ЗА БРЗО РЕАГОВАЊЕ: Руске аеромобилне групе [АНАЛИЗА]

Аеромобилне групе

На основу ратних искустава у Сирији, руска армија је одлучила да крене у формирање новог типа јединица за брзо реаговање, које ће се одликовати изузетом покретљивости на фронту и великом ватреном моћи. У питању су аеромобилне групе које ће квалитативно надоградити мотострељачке јединице руске армије. Тачније, оне ће постати њихова специјална компонента. Шта је њихов основни задатак у условима модерног вођења рата, са каквим ће наоружањем располагати, прочитајте у анализи у наставку текста

На територији који покрива Јужни војни округ (полигон Николо-Александровски) реализује се војне вежба мотострељачких јединица 49-те комбиноване армије. Паралелно са одржавањем ове вежбе огласила се и информативна служба руског Министарства одбране. Она је нагласила да на овим маневрима учествује аеромобилна група која представља нови тип јединице у руској армији.Овакве јединице у свом наоружању имају квадове, багије, ручне ракетне бацаче и самоходне минобацаче, који се иначе налазе у саставу стандардног мотострељачког батаљона руске армије. Недавно су у Министарству одбране нагласили, да ће ове аеромобилне групе бити намењене „за извођење борбених дејстава са прикривеним пребацивањем јединица употребом борбено-транспортних летелица“. Експерти сматрају, да је појава ових јединица у руској армији резултат кампање у Сирији. Војни аналитичари аеромобилне групе називају „снагама за брзо реаговање“. Ове јединице функционишу на принципима који традиционално важе за ваздушно-десантне саставе.

У Ставропољском региону се реализују тактичко-специјалне вежбовне активности у којим учествују аеромобилне јединице из састава 49-те комбиноване армије. Ово је пренеле информативна служба Јужног војног округа (ЈВО) а пренела руска информативна кућа RT.

У оквиру ових вежби мотострељачке јединице ће реализовати марш у дужини од 30км. Оне ће том приликом морати да достигну рејон где се налази прикупљена војна техника. Аеромобилна група ће се помоћу борбено-транспортних хеликоптера Ми-8АМТШ „Терминатор“ пребацити у рејон где је лоциран непријатељ. Њен главни задатак је уништење непријатељске базе која је лоцирана употребом извиђачких беспилотних летелица.

 „Сви сегменти аеромобилне групе ће реализовати различите облике тактичког десанта и ликвидације условног непријатеља. Они ће том приликом масовно употребити сво расположиво стрељачко наоружање, ручне ракетне бацаче РПГ-7В и минобацаче 2С12 „Сани“- речено  је у информативној служби Јужног војног округа (ЈВО).

Способност брзог пребацивања на удаљене тачке

Образовање специјалних аеромобилних састава у оквиру мотострељачких батаљона Јужног војног округа, почело је почетком 2018.године. Измене у формацијском саставу су спороведене на основу наредбе комаданта Јужног војног округа генерал-пуковника Алексадра Дворникова. Практична примена новообразованих састава је почела већ од фебруара месеца 2019.године.Према изворима из руског Министарства одбране сваки мотострељачки батаљон ће имати овакве јединице.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta

“У оквиру сваког мотострељачког батаљона је образована по једна аеромобилна група. Њено наоружање се састоји од лаких високопроходних возила „Баги“, противтенковских ракетних бацача, аутоматских бацача „Пламја“ и минобацача „Сани“.

Аеромобилне групе су се појавиле и у јединицама морнаричке пешадије Црноморске флоте и Каспијске флотиле. Такође, њихова активност је регистрована и војним базама у Јерменији и Абхазији, као и мотострељачким јединицама распоређеним у Волгоградксој области и републикама Северног Кавказа.

На војним вежбама аеромобилне групе реализују тактичке концепте који су актуелни за савремене облике борбених дејстава. Све се изводи изненада и муњевито. У операцијама где учествују аеромобилне групе масовно се примењују капацитети јуришне авијације и ударних хеликоптера, које садејствују овим снагама.

Један од најважнијих задатака аеромобилне групе јесте заузимање одређеног подручја у дубини непријатељске територије и његово упорно држање до доласка главних снага. Поред багија неколико јединица овог типа које су формиране на Кавказу поседују и квадове високе проходности.

Ове групе се посебно обучавају и за задатке какви су нпр. ликвидација непријатељских диверзантско-терористичких група и објеката које су заузеле незаконите паравојне групе (мисли се на терористичке снаге).

 „Аеромобилне групе су намењене за извођење борбених дејстава која укључују прикривено пребацивање јуришних снага ваздушним путем, у строго дефинисане рејоне. Њихова главна карактеристика је способност употребе придодатих вишенаменских војно-транспортних капацитета за брзо пребацивање по целом фронту, укључујући и бројне акције дубоко иза леђа непријатеља. Том приликом овим групама асистирају ударни хеликоптери армијске авијације Јужног војног округа (ЈВО)“- појашњава се на сајту руског Министарства одбране.

Према енциклопедији Министарства одбране, аеромобилна војска се у тактичком погледу користи за пребацивање у дубину непријатељског фронта „ где имају способност брзе промене позиције и организованог пребацивања у други рејон“. Њихова главна намена је уништење важних објеката непријатеља, обезбеђење услова за извођење ваздушног и поморског десанта, удари по непријатељским резервама и спречавање организованог повлачења непријатеља из борбе.

Извиђање и реаговање

Према речима војних експерата, појава аеромобилних група је производ сиријског борбеног искуства. Садашњи командант Јужног војног округа је руководио руском борбеном групом која је ангажована у Сирији. Он је усшено обављао свој задатак од септембра 2015. године па до јуна 2016.године. За заслуге у реализовању постављених задатка генерал-пуковник Александар Дворников је од стране председника Путина одликован највећим оредном- медаљом Хероја Руске Федраеације.

 „Главно искуство за образовање аеромобилних јединица стечено је током сиријске војне кампање. Експеримент Јужног војног округа који у свом саставу има овакав специфичан тип јединица ће готово извесно бити примењен и у свим осталим војним окрузима руске армије. Дакле, можемо да очекујемо формирање оваквих јединица и убудуће“ – рекао је војни експерт Алексеј Леонков.

Овај експерт је напоменуо, да су аеромобилне групе учествовале и на стратегијској војној вежби „Центар-2019“, која је оцењена највишом оценом од стране руског председника В.В.Путина. На овим вежбама се приказане све могућности оваквих састава.

 „Главни задаци аеромобилних група су извиђање и реаговање на различите опасности. У општим цртама оне се могу повезати са јединицама брзог реаговања. Аеромобилне групе приликом решавања својих задатака могу да користе различита ваздухопловно-транспортна средства која им омогућавају брзо пребацивање до задатог места. У принципу, руска армија располаже таквим средствима да их брзо може пребацити на било коју тачку у свету“ – појашњава Леонков.

Аналитичар верује, да је појава аеромобилних група показатељ укупног раста борбених способности Копнене војске. Функционалне способности дела ове војске су увођењем ових група постале блиске ваздушно-десантним једицама руске армије, које чине специфичан род. Њихов основни задатак је оперативно пребацивање у дубину непријатељског фронта, заузимање и одбрана десантне просторије до доласка главних снага.

Војни експерт Дмитри Литовкин такође сматра, да је по својим укупним способности аеромобилна војска блиска ваздушно-десантним јединицама. Он је за руски медиј RT рекао, да су у овом моменту аеромобилне борбене групе у стању да извршавају исте задатке као и падобранци.

 „Мишљења сам да је приликом образовања аеромобилних група кориштено искуство које су имале јединице ВДВ у операцији у Сирији. У том времену су се интензивно почели употребљавати багији и квадови. То су лака транспортна средства која се ефикасно могу употребљавати у савременим борбеним дејствима. У зависности од карактеристика терена, ова средства на веома ефикасан начин могу убрзати покретљивост ангажованих јединица, евакуацију рањеника и доставу муниције“ –рекао је Литовкин.

Аналитичар је нагласио да Русија располаже довољном количином техничких ресусрса за масовну производњу различитих транспортних средстава лаке категорије, која истворемено имају и велику проходност. Ово је посебно важно за повећање маневарских способности мотострељачких јединица руске армије. Према његовим речима, степен мобилност јединица је један од кључних фактора успеха у савременом рату.

 „Треба напоменути да аеромобилне групе не делују самостално. Оне су део међувидовске борбене групе, тачније њихово дејство подржава флота, авијација и артиљерија. Управо се таква координација различитих средстава и снага практикује у готово свим вежбама руске армије приликом проигравања сценарија ликвидације условног непријатеља, а судећи по информацијама Министарства одбране, резултат је увек позитиван “, резимирао је Литовкин.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *