ЧУДЕСНЕ ИМПРОВИЗАЦИЈЕ: Либијци монтирали совјетски ротациони топ АК-630 на камион

АК-630

У Либији се појавила фотографија на којој се види најновија верзија „шуцпанцера“ у изведби либијских војних ентузијаста. Наиме, на камион је монтиран 6-цевни совјетски бродски ротациони топ АК-630 калибра 30мм који се одликује великом густином паљбе. Остаје питање колико је ова комбинација функционална у пракси с обзиром на невероватан трзај овог оруђа.

Претпоставка је да је ово средство направљено за борбу против беспилотних летелица које зараћене стране у Либији обилато користе. Његова секундарна улога би било борба против земаљских циљева и лакооклопљених возила на даљинама и до 4 хиљаде метара. Међутим, поставља се питање функционалности ове везе пошто се ради о моделу топа АК-630 огромне брзине паљбе, који при том употребљава моћну муницију калибра 30мм.

АК-630 Либија

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Ротациони топ АК-630 је конструисан средином 1960-их година прошлог века у СССР-у. Његови главни конструктори су чувени совјетски/руски инжењери артиљеријског наоружања које се одликује великом густином паљбе – Василиј Грјазев и Аркадиј Шипунов. После десетак година интензивног тестирања топ је ушао у оперативно наоружање 6.јануара 1976.године.

Његова основна намена је непосредна заштита површинских пловила од ваздушног напада. Према техничкој спецификацији АК-630 је ефикасан у борби против ваздушних циљева који се крећу на висини од 20-4000 метара. Захваљујући великој разорној моћи граната 30х165мм, ово средство је ефикасно и приликом уништавања земаљских циљева на даљинама и до 5000 метара. Ротациони топ се одликује изузетно високим темпом ватре која износи око 5000 граната у минути. Његова производња је организована у Тулској фабрици наоружања.

Корнет

БИТКА ЗА ТРИПОЛИ: Како су Хафтарове снаге спојиле булдожер са опасним „Корнетом“? [ФОТО]

Укупна маса топа АК-630 са уклапајућим модулом је око 4 тоне. У борбеном комплету се може наћи и до 2000 граната калибра 30х165мм. Налази се у наоружању готово сваког површинског борбеног брода у саставу руске армије. Практично од реморкера па до тешке крстарице/носача авиона „Адмирал Кузњецов“.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *