На деблокираној комуникацији М-5 примећен оштећени „тенк-кавез“ Т-72 Adra

Т-72 Адра

Ради се о локалној модернизацији совјетског/руског тенка Т-72 који се налази у сиријским оружаним снагама. Овај тенк је ојачан додатним оклопом који се састији од противкумулативних решетки и допунских панела који су наварени на корпус тенка.

На фотографији се налази сиријски тенк совјетског порекла познатији као Т-72 Adra. Приметно је да му је онеспособљен ходни део (тенковске гусенице).

 

Терористичке снаге које су се браниле западно од града Алепо и даље у дубину провинције Идлиб, су у последњих месец дана оствариле рекорд када је у питању број напада вођеним противтенковским средствима. Ове снаге су неколико пута покушале и да директним поготком униште модернизоване тенкове типа Т-72 Adra, али у томе нису успеле. Постоји и неколико видео-записа који потврђују ове информације.Вероватан узрок оштећења на тенку који се свакако може санирати је и наилазак на неку од бројних противтенковских препрека (+минска поља) које су изградили терористи на читавом потезу овог фронта.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Овај тенк је модернизован на основу борбених искустава из Сирије. Наиме, овај савремени сукоб је карактеристичан по масовној употреби противоклопних ракетних бацача и навођених ракета различите врсте и домета. На овај начин терористичке снаге настоје да смање инфериороност у односи на регуларне снаге када је у питању способност копнених борнених састава (оклопна компонента).

српска аутоматска пушка М05 Е2 опремљена нишаном са РПГ-7

 

У Јемену се појавила српска аутоматска пушка М05 Е2 опремљена нишаном за РПГ-7

У складу са овим искуствима која су на самом почетку рата имала доста негативан утицај на сиријске оклопно-механизоване јединице, појавио се читав низ модификација која су пре свега усмерене на повећање оклопне заштите ангажованих средства.

Сиријци су развили сличне пакете модернизације и за средства ватрена подршке „Шилка“, затим борбена возила пешадије БМП-1 и БМП-2. Сличне технике су примењене и за ојачавање обт Т-55 и Т-62 који се такође налазе у сиријским снагама. Овако модернизована средства се могу видети у јединицама елитне 25.дивизије сиријских специјалних снага „Тигрови“, као и 4-те оклопне дивизије.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *