РАКЕТНИ ШТИТ:Панцири се успешно опробали против турских система Т-122 “Сакарја”

Панцир-С1 Т-122

Према писању руских медија најновија ескалација сукоба на северу Сирије је дала одличан повод за испробавање борбених могућности руског хибридног ракетно-топовског ПВО система кратког домета 96К6 „Панцир-С1“. Ови системи се веома успешно употребљавају приликом пресретања ракета које су лансиране из турских вишецевних ракетних бацача Т-122 „Сакарја“.

Наиме, турска армија на северу Сирије (зона Идлиб) даје активну артиљеријску подршку исламистичким групама окупљеним око организације Хајат Тахрир аш-Шам. У овој операцији су ангажоване батерије самоходних хаубица Т-155 „Фиртина“ и вишецевни ракетни бацачи Т-122 „Сакарја“.

 

Ова ситуација је постала идеалан терен за ново тестирање руских ПВО система „Панцир-С1“. Ови системи су распоређени на северу Сирије и активно учествују у обарању ракета које су испаљене из турских ракетних система. Руски медији наводе да је том приликом остварен веома висок проценат обарања ових сићушних и брзих циљева, који достиже респектабилних 80%.

 „Наша противваздухопловна одбрана успешно обара турске ракете и одбија нападе Ердогана и његових терориста. Сви важнији рејони су ефикасно заштићени од удара из ваздуха и са земље“- рекао је извор из сиријске армије.

Сиријски извори даље наводе, да је „ракетни кишобран“ образован од система „Панцир-С1“, успео да неутралише велики број артиљеријско-ракетних напада по копненим јединицама САА. На овај начин спречене су велике жртве међу сиријским војницима. Турски извори који наводе да је у операцији армије ликвидирано на стотине војника су најобичнија пропаганда, и нема никакво упориште у истини.

 „Неколико добро позиционираних система „Панцир-С1“ је у стању да одбије масовни ракетни удар кога реализују вишецевни бацачи ракета.“– напомиње сиријски извор.

Војска Србије батаљон

Захваљујући руским летелицама Војска Србије може да створи аеромобилни батаљон специјалне намене

Недавно су се појавиле информације да су у рејону непосредних борбених дејстава примећени ови системи.

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обзира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *