У Сирији примећени руски снајперисти са пушкама ДВЛ-10 М1 „Диверзант“ и DXL-3 Longstrike (Возмездие)

Диверзант снајпер сирија

У оквиру руског контингента у Сирија се налазе и фамозни специјалци из састава ССО (Јединице за специјалне операције). Ова структура руске армије је директно потчињена руском Генералштабу. Ови састави су оспособљени да ефикасно реализују најсложеније облике борбених задатака које намеће модерно бојиште. Своју врхунску обученост су у пуном капацитету приказали у Сирији. Снајперисти ССО у последње време су виђени са пушкама типа ДВЛ-10 М1 „Диверзант“, али и далекометном пушком DXL-3 „Возмездие“.

 

У оквиру ових јединица дејствују и снајперски тимови. Они су специјализовани за неутралисање циљева на стандардним али и великим даљинама. За реализацију својих борбених задатака користе најсавременије снајперске пушке које производи руска војна индустрија. Неке од тих пушака могу да погоде мету величине човека на даљинама које су веће од 2000 метара. Њихова улога је посебно била наглашена приликом борби у урбаним срединама где су приказалаи своју ефикасност. У последње време ови тимови користе снајперске пушке које производи руска компанија Lobaev Arms. Велики број стручњака сматра да ова компанија производи оружје које је најбоље на свету. Њихова карактеристика је изузетна прецизност, што омогућава да се остваре ефикасни погоци на екстремним даљинама. Снајперисти ССО у последње време су виђени са пушкама типа ДВЛ-10 М1 „Диверзант“, али и далекометном пушком DXL-3 „Возмездие“.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

DXL-3 „Возмездие“ – је високопрецизна снајперска пушка великог домета. Масивна пушчана цев обезбеђује високу прецизност оружја. Подесиви кундак оружја је направљен од специјалне легуре алумунијума која се користи у ваздухопловој индустрији. Брзина метка на устима цеви износи 900 м/сек. Укупна дужина пушке је 1345 милиметра,а њена тежина 7,95кг. Дужина пушчане цеви износи од 720-820 милиметара.

Специфичност ове пушке је њена далекометност. Наиме она може да погоди циљ на растојању од чак 4,000 метара. Међутим, како је приметио Владислав Лобаев, овакав резултат не може да постигне сваки професионални снајпериста.

„То је посао за који је нужна систематска припрема која траје месецима и годинама“-рекао је он. „То је специјално конструисано оружје, специјално одабран оптички нишан са којим је могуће пуцати под изузетно великим углом, и специјална врста муниције која се разликује од стандардног/обичног метка 338LM. Ова муниција обезбеђује зрну, које је иначе теже него код обичног метка, веће вредности почетне брзина на устима цеви.“- рекао је Лобаев.

Краснопољ Сирија

Руска високопрецизна граната „Краснопољ“ поново виђена у Сирији

Lobaev Arms је пре две године јавности представио још новитета, снајперске пушку ДВЛ-10 М1 “Диверзант” и ДВЛ-10 М2 “Урбана”. Прва пушка је предвиђена за експлоатацију у војним јединицама, док је друга специјално пројектована за употребу у специјалним полицијским јединицама, где је посебно ефикасна у градским условима. Груписање погодака код обе пушке одговара највишим светским стандардима (“Диверзант”-0,5 МОА, “Урбана”-0,38 МОА).

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *