ВИДЕО:Сиријска армија ударила по терористима ракетом 9Н123К са касетном бојевом главом

Сиријска армија Точка

Сиријска армија је применила тактичко оружје велике разорне снаге против терористичких снага које су по свему судећи успеле да овладају местом Најраб, у непосредној близини Саракиба. У овом моменту формације Хајат Тахрир аш-Шам покушавају да пресеку аутопут М-5 северно од овог насеља. Напад је изведен у вечерњим часовима. Сиријска војска претпоставља да је остварено тактичко изненађење. Снага касетне бојеве главе коју користи ракета 9Н123К  гарантује прилично уништење живе силе на површини од око пет хектара.

 

Сиријска армија је у последњих десетак дана испалила неколико тактичких ракета класе земља-земља типа „Точка-У“. Неке од тих ракета су опремљене и касетним бојевим главама као што је модел 9Н123К. Основни циљ ракетних удара је спречавање даљег продора припадника ХТШ у правцу Саракиба и стратешки важне комуникације М-5 које је у претходник неколико дана у потпуности деблокирана. Исламистичким снагама активну подршку пружа турска војска, која углавном даје ватрену подршку (артиљерија и вишецевни ракетни бацачи).

Напад је изведен у вечерњим часовима. Сиријска војска претпоставља да је остварено тактичко изненађење. Снага касетне бојеве главе коју користи ова ракета гарантује прилично уништење живе силе на површини од око пет хекатра.

Сиријска армија је успела да обори и једну ударну беспилотну летелицу турске војске недалеко од овог места. На бројним интернет порталима се наводи да је ову беспилоту летелицу оборио „Панцир-С1Е“ који се налази у наоружању сиријске војске. То за сада није званично потврђено.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Што се тиче ракете 9Н123К она се налази у наоружању ракетног система „Точка-У“. Опремљена је касетном бојевом главом која се састоји од 50 парчадно-разорних елемената 9Н24. Појединачна маса сваког овог елемента је 7,45 килограма, и у њему се осим експлозивног пуњења налази 300-320 фрагмената. Укупна маса бојеве главе 482 килограма. Она укупно садржи око 16 хиљада фрагмената који се растурају на површину од око 5 хектара. Њена основна намена је уништење живе силе непријатеља и неоклопљених борбених средстава на отвореном простору.

Треба напоменути да су тактички системи “Точка”, који се под шифрованим називом НАТО означавају као SS-21 “Скарабеј” (срб. Балегар), своју прву борбену премијеру на простору Сирије имали још крајем 2012.године. Овај се употребљава за уништавање земљаских циљева на даљинама до 70км. Тежина ракете достиже 2000 кг, од чега на разорно-парчадну бојеву главу отпада око 480 кг.

Тренутно се у Сирији примењује модернизована варијанта овог система која носи ознаку „Точка-У“. Она се одликује повећаним степеном прецизности као и домета ракете која сада износи 120 км. Сиријски војни инжењери су овај систем додатно ојачали додавањем оклопна на лансирну јединицу, као и на пратећу логистичку машину која носи ракете и врши њено пуњење. Укупна тежина лансирне јединице која се налази на возилу-точкашу које има амфибијске карактеристике достиже 18 тона. Њу покреће дизел мотор снаге 300 коња. По путу ово возило са ракетом може да развије брзину и до 60 км/ч, док приликом форсирања водене препреке може да иде 8 км/ч. Са пуним резервоаром може да пређе дистанцу до 650 км. Посаду чине три војника.

Сиријска армија извела нови удар тактичким ракетним системом „Точка-У“ [ВИДЕО]

Идлиб Точка

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *