Појавиле се фотографије ракетног ПВО система С-350 „Витез“ који је испоручен јединицама руске армије

С-350 Витез

Према писању интернет портала РБ први елементи ракетно ПВО система С-350 „Витез“ су испоручени Центру за обуку ПВО јединица који се налази у Гатчини. За сада није позната формацијска структура испоручене технике, али се претпоставља да је у питању један ракетни дивизион.

Први противваздухопловни ракетни систем С-350 „Витез“ предат је Ваздушно-космичким снагама, саопштило је Министарство одбране РФ. Одмах по испоруци ракетног система изведена је показна војна вежба која се састојала од детекције условног непријатеља у ваздушном простору и његовог уништења електронским лансирањем ракете.

 

С-350 „Витез“ представља ракетни систем средњег домета, који спада и оруђа нове генерације. Развио га је чувени концерн „Алмаз-Антеј“. Употребљава се за борбу против широког спектра ваздушних објеката на даљинама до 60км. При томе ракета може да обори циљ који се креће на висини до 30км. Систем може једнако ефикасно да се употреби против аеродинамичких, али и балистичких циљева. Једна лансирна јединица ракетног система С-350 „Витјаз“ је наоружана са 12 ракета (9М100 и 9М96) кратког  и средњег домета. Треба напоменути да су руски конструктори за овај систем развили и ракету 9М96Е2 која поседује дупло већи домет по даљини од стандардних ракета. Њен максимални домет достиже 120км. У плану је да овај систем замени базичне верзије система БУК и С-300 који се налазе у наоружању руске армије.

Нови систем средњег домета ће обезбедити далеко већу ватрену моћ јединица ПВО у борби против непријатеља. Сада ће само један ракетни дивизион С-350 који се у основи састоји од осам лансирних јединица у свом саставу имати 96 ракета, уместо 32 ракете као што је то случај са системима С-300ПС. Ово ће у садејству са савременим радарско-осматрачким комплексом обезбедити способност заштите од масовних удара условног непријатеља, који се пројектује употребом великог броја једрећих бомби, крстарећих ракета и беспилотних летелица.

Руска Ваздушно-космичка војска ће у периоду од 2021-2027.године примити 12 дивизиона новог ракетног ПВО система С-350 „Витез“. Овакве пројекције је изнео начелник руске Војне Академије на којој се школују официри ВКС (им. Г.К.Жукова) генерал-лајтант Владимир Лјапоров.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Око 12 дивизиона ће бити распоређено у пет ракетних пукова за противваздухопловну одбрану који се налазе у различитим војним окрузима.

У руском Министарству одбране су саопштили, да ће у 2020.години јединице Ваздушно-космичке одбране добити четири пуковска комплета стратегијских ракетних система великог домета С-400 „Тријумф“ и шест дивизиона опрпемљених ракетно-топовским система кратког домета „Панцир-С1“.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *