ПРЕВАРИ НЕПРИЈАТЕЉА: Лажни „Панцири“ у сиријској армији? (ФОТО)

Збунити непријатеља

Претпоставља се да уз продате системе ПВО руска војна индустрија нуди и пакете лажних макета на надувавање, камуфлажне системе и сличну опрему за збуњивање непријатеља. Постоји велика вероватноћа да је ова средства добила и сиријска армија, која у свом наоружању поседује системе 9К96 „Панцир-С1“. Не треба сметнути са ума да су Сиријци у међувремену постали и мајстори за израду верних макета које се углавном праве од шперрплоче, лимених или картонских преграда, пластичних цеви и сл.

Појавиле се фотографије макета на надувавање које верно имитирају руске противваздухопловне системе кратког домета 9К96 „Панцир-С1“. Са овим доста квалитетним решењем ефикасно се могу збунити високософитицирана борбена средства непријатеља.

 

Наиме, руска војна индустрија доста пажње посвећује развоју камулфажних система и лажних макета који треба да збуне непријатеља. Ове макете се раде са доста пажње да би што верније представиле средство које имитирају. Јако је тешко пронаћи разлику између праве и лажне мете, посебно ако се она детектује из летелице која се налази на висини од пет и више километара. Такође, уз овакве мете постоји још неколико „демаскирајућих“ елемената који су карактеристични за реални борбени систем. Све ово треба додатно да збуни пилота/оператора који управља борбеним средством, и наведе веома скупоцене пројектиле на погрешан пут.

Претпоставка је да се уз продате системе нуде и пакети лажних макета на надувавање, маскирне мреже и остале производе које нуди руска војна индустрија. Слична средства је готово па извесно добила и сиријска армија, која у свом наоружању има системе 9К96 „Панцир-С1“.

Збунити непријатеља
“Надувани Панцири” веома лако могу да збуне непријатеља

Недавно је турска армија објавила видео-снимке где се види како њени ударни дронови уништавају најмање два “Панцира” у Сирији. Каснијом анализом тих снимака се дошло до закључка да се највероватније ради о видео-монтажи (један снимак уопште није везан за Сирију).

Такође, турски председник је изјавио да је његова војска у Сирији уништила чак осам ПВО система “Панцир”. Осим ратне пропаганде, ово може да буде последица и вештог постављања макета које неодољиво подсећају на ова средства, а које смо горе описали.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обзира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.

Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *