ЏЕЛАТ ДУГЕ РУКЕ: У Идлибу примећена батерија хаубица МСТА-Б [ФОТО]

Хаубица МСТА-Б

Приликом последње офанзиве сиријске војске у Сирији остварени су крупни резултати. У потпуности је ослобођен шири рејон града Алепо, остварена пуна контрола над националним аутопутем М5, и извршено подилажење градовима Идлиб и Џишр Шугур. У овим операцијама сиријске армије посебну улогу су имале и артиљеријске јединице, конкретно вучне хаубице МСТА-Б руске производње.

Сиријци су са овим оруђем остварили запажене успехе, јер поред класичних граната МСТА-Б може да испаљује и високопрецизну муницију „Краснопољ“. На интернет ресурсима се појавио и велики број видео снимака на којима се види прецизно погађање појединачних непријатељских циљева који се налазе на даљинама 20+км. Примена ове муниције је индикована буквално против свих циљева који се могу појавити на фронту. Обично су то стационарни објекти (складишта са муницијом, командна места, упоришне тачке), али и различити типови борбене технике, од тенкова па све до вишецевних бацача ракета.

Прве информације о могућој примени пројектила „Краснопољ“ (хаубице МСТА-Б) су се појавиле у Сирији средином 2016.године. Експанзија употребе овог пројектила је уследила 2017. године током операције за деблокаду Дејр ез Зора. Том приликом је снимљен и велики број видео-кадрова на коме се види „снајперско“ дејство ове муниције.

„Краснопољ“ се на циљ наводи помоћу ласерског снопа који је део аутоматизованог система за управљање ватром Малахит. Овај маркер углавном користе специјалне јединице, али се у последње време иста опрема качи и на извиђачке беспилотне летелице. Захваљујући овиј технологији постижу се импресивни резултати када је у питању прецизност артиљеријске ватре.

Пројектил је веома ефикасан када треба уништити објекте који се користе за складиштење наоружања и муниције. Када требе директно погодити ватрену тачку са утврђеним непријатељом, или укопано артиљеријско оруђе са посадом. Неретко се са њим могу напасти и оклопна борбена техника непријатеља, транспортна средства и слично.

Краснопољ Сирија
Високопрецизна граната “Краснопољ” – сиријски фронт

Високопрецизни пројектил има доста висок рејтинг у свету захваљујући његовој успешној употреби у Сирији. Његова ефикасна примена је посебно била видљива приликом сламања џихадистичке одбране у рејону Абу Камал (Операција деблокаде гарнизона Дејр ез Зор). Иста, ако не и још већа успешност је поновољена приликом последњих борби око Саракиба и Алепа.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

На основу ових искустава руски инжењери раде на перманентном унапређењу пројектила „Краснопољ“. Последње његове верзије имају могућност навођења преко сателита. Прецизност на максималним даљинама достиже респектабилних 90% (од 10 граната 9 ће погодити центар мете). Том приликом се постижу минимални отклони од гађане тачке, који су у основи небитни.

„Краснопољ“ је високопрецизни артиљеријски (хаубички) пројектил који је опремљен разорно-парчадним типом бојеве главе. Њега је развио Конструкторски биро из Туле (Конструкторское бюро приборостроения). Серијска производња пројектила се реализује у компанији ОАО „Ижмаш“. Производи се у два калибра 152 и 155мм (извозна верзија). Ефективни домет пројектила је до 25км. Оквирна цена за модернизовану верзију пројектила који носи ознаку Краснопољ-М је 35 хиљада америчких долара.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *