ЧУВАРИ НЕБА:У Венецуели примећени руски ПВО системи „Печора-2М“ [ФОТО]

Печора-2м Венецуела

На војној вежби у Венецуели виђени су самоходни ракетни системи С-125М „Печора-2М“ са којима је опремљена њена армија. Иако је направљен на бази ракетног система С-125 „Нева“ који је још 60-их година прошлог века ушао у наоружање, „Печора-2М“ и даље представља убојито средство које непријатељу може нанети осетне губитке. Њене могућности су пре две године потврђене и у Сирији.

 

Венецуела има можда и најмоћнију ПВО у целој Латинској Америци,. Поред система 9K317 „Бук-М2Э“ ту се још налази и модернизована „Печора-2М“ и наравно С-300ВМ „Антеј-2500“ који је главни систем за одвраћање од евентуалне спољне агресије на ову земљу. Копнене јединице ПВО су наоружане великим бројем модернизованих ПВО оруђа ЗУ-23-2М, као и лаким преносим ракетним лансерима „Игла-С“.

Самоходни ракетни систем „Печора-2М“ се успешно опробао и у Сирији, где је имао добар успех у борби против савремених крстарећих ракета. Тако је у априлу 2018.године приликом великог напада САД и њених савезника укупно лансирано 13 ракета из систем „Печора-2М“, од чега је 5 ракета уништило захваћене циљеве остваривши проценат успешности од 38,46%.

Претпоставка је да сиријска војска располаже са 12 оперативних система „Печора-2М“, који су уз помоћ руских стручњака добила значајан пакет модернизације. Том приликом су примењене савремене рачунарске технологије, које су омогућиле ефикасну примену овог система.

Што се тиче ПВО Венецуеле, она је овај систем набавила из Русије 2012/2013.године. Руска Федерација је овој земљи одобрила кредит у износу од 2,2 милијарде америчких долара, од чега је добар део намењен опремању венецуеланске војске. Уз ове ракете је ишла и испорука савремених самоходних хаубица Мста-С.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Као резултат модернизације овог система добила се могућност пресретања/обарања разоноврсних летећих објеката као што су крстареће ракете, беспилотне летелице, авиони различите намене који поседују технолоију смањене радарске уочљивости. Хоризонтална даљина пресретања ових циљева достиже 32000 метара, а висина се креће у распону 0.020-20000 метара. Том приликом ваздушни објекти могу да лете брзином од 1000 м/секунди.

Цео систем је мобилан јер се поставља на шасију камиона МЗКТ-8021 који има погон 6х6. Лансирно возило са ракетама може на квалитетном путу да оствари брзину од 60 км/час.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *