Војска Србије пребацила одељење хеликоптера Ми-35М на аеродром „Морава“ код Краљева (ВИДЕО)

Ми-35М Хеликоптер

Четири „летећа тенка“ Ми-35М су пребачена на аеродром „Морава“ који се налази у близини насељеног места Лађевци. Они се налазе у саставу 714. противоклопне ескадриле Војске Србије, која је њиховим усвајањем значајно повећала своју борбену вредност.

Специјализована емисија о одбрани и Војсци Србије која је се приказује на државној српској телевизији РТС, објавила је видео-репортажу на којој се види прелет одељења ударних хеликоптера Ми-35М на аеродром „Морава“ који се налази у Лађевцима (Краљево).

 

Пилот који управљају овим летелицама су главни део обуке реализовали у Руској Федерацији. Ради се о старешинама која сада своје знања преносе на млађе колеге. Наравно, све то треба да се подигне на још већи ниво које се једино стиче интензивном употребом ових летелице. Искуство у експлоатацији овако сложене борбене машине се стиче перманентним летењем (обука и вежбе), а ако затреба и у активним борбеним дејствима.

Ове летелице ће постати саставни део 714. противоклопне ескадриле Војске Србије. Јединица је превасходно намењена за борбу против непријатељских оклопно-механизованих снага, али се може употребити и за реализацију читавог низа задатака када је у питању непосредна ватрена подршка копненим трупама . Иначе, она у свом саставу поседује и лаке хеликоптере „Гама“. Основно наоружање које је насушно потребно за опремање овакве јединице су вођене ракете, које треба да имају што већи домет и брзинске карактеристике.

Војска Србије је за потребе јуришних хеликоптера Ми-35М набавила из Русија одређену количину противтенковских ракета „Атака“. Ради се оружју које је се ефикасно може употребити против најсавременијих основних борбених тенкова који се данас могу наћи у оперативној употреби. Ову ракету одликује изузетно висока брзина лета, и према атрибуту брзине спада у најбрже ракете таквог типа на свету. Њена брзина износи око 550 м/сек. Примера ради „Маљутка“ лети брзином од 120 м/сек, или чак 4,5 спорије. Оваква брзина јој обезбеђује да до максималне тачке њеног домета дође за свега 10 секунди.

Развијена су два типа ове ракете, са тандем-кумулативном (9М120-1) и термобаричном бојевом главом (9М120-1Ф). Ова последња је изузетно ефикасна против живе силе непријатеља, која дејствује из армирано-бетонских објеката. Максимална даљина на коју се ракета лансира је 6000 м. На тој даљини њена тендем-кумулативна бојева глава може да пробије сваки савремени тенк, заштићен динамичком заштитом.

Ми-35М Атака ракета Ми-35

СТИЖУ РАКЕТЕ 9М120 АТАКА :Србија ће добити нове хеликоптере Ми-35М са најјачим пакетом опреме

Треба напоменути да напредне верзије ове ракете, са тандем бојевом главом, имају увећан домет који достиже 10000 м, а повећана је и њена пробојност која износи 1000 мм+ хомогене челичне плоче, заштићене структуром динамичке заштите.

Ми-35М представља дубоко модернизацију ударног хеликоптера Ми-24В/ВП са циљем унапређења летно-техничких и експлоатационих карактеристика летелице, као и значајног унапређења нападно-навигацијског комплекса који може да користи проширен асортиман убојног терета. Ова модификација је добила ознаку Ми-24ВМ (експортна верзија Ми-35М).

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Хеликоптер карактерише савршенија структура хеликоптерске елисе која се добила употребом специјалних композитних материјала на бази фибергласа/стаклопластике, а која је примењена и у случају ударног хеликоптера новије генерације Ми-28Н. Затим, значајно је унапређен и проширен асортиман високо-прецизног наоружања, као и нападно-навигацијски комплекс. Ови технолошки поступци су обезбедили и продужење експлоатационог рока употребе хеликоптера на период и до 15 година.

Примењени технолошки поступци у изради Ми-24ВМ (Ми-35М), у укупном збиру повећавају ефикасност саме летелице за чак 2х у односу на његовог претходника Ми-24/Ми-25 и његове бројне верзије.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *