МиГ-29 ловачке ескадриле “Витезови” извршили прихват руских транспортера Ил-76

МиГ-29 Србија

Руску ваздухопловну групу коју чини 11 војно-танспортних авиона обезбедиће група ловаца МиГ-29 који се налазе и саставу 204-те ваздухопловне бригаде Војске Србије.

Дежурна пара ловачке ескадрила „Витезови“ која се налази у склопу 204-те ваздухопловне бригаде Војске Србије, извршила је данас прихват и пратњу војно-транспортних авиона Ил-76. Ове летелице су добиле ловачку заштиту ловаца МиГ-29 од момента уласка у српски ваздушни простор, па до слетања на војни аереодром у насељеном месту Батајница.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Данас је на аеродром Батајница слетела група од четири авиона Ил-76МД. Они су после истовара и допуне горивом кренулу назад пут Русије. У наредним сатима се очекује долазак кој најмање два руска авиона Ил-76 ВКС Руске Федерације који се у овом моменту налазе у ваздушном простору изнад Словачке и Белорусије. Претпоставка да ће и ове авионе такође дочекати српски пилоти са својим борбеним летелицама  четврте генерације МиГ-29.

Подсећамо да је у складу са наредбом председника и врховног команданта Оружаних снага РФ Владимира Путина руско Министарство одбране образовало специјалну ваздухопловну групу за помоћ Републици Србији у борби против епидемије корона вируса. Група се састоји од одреда који броји 87 вирусолога и лекара, а који ће бити ојачан са 16 јединица специјалне технике, средствима заштите и ширим асортиманом медицинске опреме.

Што се тиче организације целе операције, она се у координацији са Војском Србије за сада одвија у врло добром темпу.  Нема пуно задржавања и тзв „празног хода”. Авиони су два часа након слетања истоварени, снабдевени горивом и спремни за повратак у матичну базу.Могућности аеродрома Батајница су у потпуности искориштене, а сви људски и материјално-технички ресурси употребљени.

Ваздушно-космичке снаге руске армије спадају у један од најмобилнијих видова оружаних снага уопште у свету. Ове снаге су у стању да у веома уском временском опсегу, на удаљеност који се мери хиљадама километара упуте више од 100 војно-транспортних авиона Ил-76 и Ил-76МД (укључујући и авио-транспортере стратегијске намене Ил-124-400).

Руски снајперисти хеликоптер

ЗАСЕДНА ТАКТИКА: руски снајперисти увежбавају борбу против хеликоптера

Цела операција ће по својим размерама бити слична оној каква се изводи у епицентру пандемије, на северу Италије (покрајина Ломбардија). 

МиГ-29 (НАТО класификација Fulcrum) је совјетски/руски ловачки авион 4 генерације. Његова основна намена су ловачко-пресретачка дејства у циљу успоставе ефективне контроле над ваздушним простором. Оспособљен је за борбу против широког спектра ваздушних циљева, где је захваљујући својим изузетним маневарским способностима веома опасан у блиској ваздушној борби, у свим метео условима – дан/ноћ. За ловачко-пресретачка дејства користи ракете кратког и средњег домета. Такође, модерније варијанте овог авиона су оспособљене и за класичне бомбардерске задатке, где користе високопрецизне ракете и бомбе велике разорне снаге.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *