РУСКА ВОЈСКА КРЕЋЕ ЗА СРБИЈУ: Први Ил-76 (RA-78835) ускоро слеће на своје одредиште

Ил-76МД Русија

Негде око 14.15-14.30ч се очекује слетање првог војно-транспортног авиона Ил-76 (евинденцијски број RA 78835) који са аеродрома Чкаловски полетео пут Србије. Наиме, руско Министарство одбране је образовало специјалну групу од 11 војно-транспортних авиона који ће помоћи Србији да стабилизује ситуацију када је у питању епидемија коронавируса.

Група се састоји од одреда који броји 87 вирусолога и лекара, а који ће бити ојачан са 16 јединица специјалне технике1, средствима заштите и ширим асортиманом медицинске опреме. Цела операција ће по своом капацитету бити слична оној каква се изводи у епицентру пандемије, на северу Италије (покрајина Ломбардија). Њихов транспорт ће обезбедити ВКС са војно.транспортним авионима Ил-76.

 „Тренутно се на војном аеродрому Чкаловски налази осам медицинских тимова са савременом опремом, као и група стручњака за радијациону, хемијску и биолошку заштиту који ће спроводити мере дезинфекције уз анализу патогених материјала, аеросолну дезинфекцију транспорта и објеката. Они су спремни да се укрцају у војни авион Ил-76 и полете ка Србији“, речено је у руском министарству одбране.

Како преноси интернет портал eadaily помоћ се састоји од медицинске и профилактичке заштитне опреме и средстава која ускоро треба да стигне у Србију.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

У њој се налази око 5 хиљада тестова за утврђивање коронавируса, 3 милиона маски за једнократну употребу, 500 хиљада маски са заштитиним филтером ФФП2, 20 хиљада заштитиних маски са заштитним филером ФФП3, 3 милиона рукавица за једнократну употребу, 150 хиљада комбинезона за једнократну употребу, 150 хиљада каљача за једнократну употребу,  150 хиљада капа за једнократну употребу, 150 хиљада мантила за једнократну употребу, 50 хиљада визира за заштиту лица, 1000 гумених чизама, 6 тона течног гела на бази алкохола за дезинфекцију руку, 50 тона средстава за дезинфекцију возила јавног превоза и унутрашњих површина на бази хлорног гранулата, 100 апарата за распршивање са адекватним средствима, 100 респиратора са припадајућим гасовима и 500 безконтактних топломера.

1 Постоји велика могућност да са руским специјалистима стигну и савремена возила за аеросолну дезинфекцију „Орлан“, затим вишенаменски аутономни мобилни комплекс „Сич“ који је састављен од мобилних лабораторија, возила за дезинфекцију путних комуникација, велики броја специјалних дезинфикатора у облику бризгаљки за обраду унутрашњих просторија (болнице, старачки домови и сл.).

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *