Курди се вешто прикрали турским позицијама а потом их засули ручним бомбама (ВИДЕО)

Напад ручним бомбама

У планинском делу који се налази у пограничном појасу између Сирије и Турске, курдска герила је организовала напад на утврђену позицију турске војске. Турске позиције су том приликом засуте ручним бомбама и великом количином метака испаљеног из аутоматског наоружања.

Курдске герилске групе које су састављене од људи који добро познају овај простор, успеле су да се неопажено привуку до неколико уврђених тачака  које је изградила турска војска. У једном моменту они су комплетну узвишицу засули ручним бомбама, и извели одлучан напад на изненађене браниоце. По свему судећу, Турци су у овом нападу претрпели губитке. Нападачима је пошло за руком да заплене већу количину стрељачког наоружања, који су напустили турски војници.

 

Курди су посебно активни на овом простору.У борби са њима Турци користе специјалне јединице које су посебно обучене за борбу у брдско-планинском подручју, а често изводе и десанте из хеликоптера.

Ради се о терену који је доста сиромашан путним комуникацијама, и преко којег углавном иду колски путеви. Сам амбијент је идеалан за герилску активност коју курдски одреди обилато користе. Они то углавном изводе кроз организацију изненадних препада на позиције на којима се налазе турски војници. То су углавном осматрачнице које си изграђене на доминантним топографским објектима. Ове позиције су обично заштићене природним препрекама , или ојачане џаковима са песком или камењем. Осим напада на ове објекте, Курди обилате користе и тактику постављања заседа против патрола које повремено посећују ове истурене објекте, или чисте путеве од постављених мина.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Курдска герила у нападима углавном користи аутоматске пушке совјетског порекла, мада у последње време има и све више “западног” стрељачког наоружања. Масовно се користе и ручни ракетни бацачи (РПГ), као и митраљези ПКМ. 

 У циљу разбијања ових група турска армија често организује блокаде одређених просторија у којима учествују специјалне снаге у координацији са ратним ваздухопловством и хеликоптерима. Том приликом Турци користе специјалне јединице које су посебно обучене за борбу у брдско-планинском подручју, а употребавају и десанте из хеликоптера. Без обзира на технички надмоћност борбе су доста тешке, и на обе стране има губитака. 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *