Тежак инцидент у Чаду: јуришник Су-25 испалио невођену ракету док је стајао на писти (ВИДЕО)

Су-25

За време припреме за лет дошло је до опаљења невођеног ракетног зрна које је погодило оближу зграду. У инциденту је страдало најмање 14 људи, од чега је 4 подлегло повредама. Том приликом пуком срећом није уништен француски војно-транспортни авион C-130 Hercules који се налазио испред Су-25. Инцидент су забележиле сигурносне камере.

Инцидент се десио на тлу војне базе Косеј, која се налази поред главног града Нџамена. Наиме, приликом припреме за лет дошло је до случајног лансирања невођене ракете (вероватно се ради о пројектилу С-8). У том моменту јуришник Су-25 се налазио на стајанци испред војно-транспортног авиона C-130 Hercules, који је према појединим инфоамацијама из састава француског ратног ваздухопловства.

Ракета је пробила цистерну за пуњење горивом која је довршила натакање војно-транспортног авиона C-130 Hercules, и „закуцала“ се у оближњи стамбени комплекс који се налази у напосредној близини аеродрома. Иначе, у овим зградама живе породице високих официра који имају службу на овом аеродрому, као и припадници гарде која чува председника државе.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Последњи подаци говоре да је том приликом погинуло четворо лица. Од тога броја двоје је малолетно. Још десетак људи је задобило ране услед експлозије разорно-парчадне бојеве главе са којом је опремљено невођено ракетно зрно. Истрага о овом инциденту је у току.

Ми-35М Хеликоптер

Српски Ми-35М у ноћним условима”распалили по Пасуљанама”

Иначе, РВ Чада у свом саставу има једну ексадрилу Су-25 која броји десет летелица.Од тог броја, два авиона су школско-борбена (двоседи) Су-25УБ. Ова земља је пре десетак година из Украјине набавила ове летелице. Они су употребљени у мају 2009-те године приликом напада на једну колону побуњеника које је покушала да уђе у Чад из суседног Судана. У том моменту овим авионима су углавном управљали украјински пилоти.

Су-25 је совјетски/руски јуришни бомбардер, намењен за непосредну ватрену подршку копненим трупама на земљи. Одликује га велика покретљивост, снажно наоружање и оклопна заштита трупа летелице која неретко може да издржи погодак гранате испаљене из противавионских топова, али и ПА ракете.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *