ФОТО:Ми-24 употребио бомбу која је терористима нанела велике губитке

Ми-24

Ударни хеликоптер Ми-24 поред вођеног и невођеног ракетног наоружања може да користи и ваздухопловне бомбе. То је у сијасет ситуација демонтрирао током рата у Сирији, где је са велике висине прецизно погађао позиције у којима су се скривали терористи.

Ради се у невођеној гравитационој ваздухопловној бомби ОФАБ-100-120 која се масовно употребљавала током рата у Сирији. Њу су користиле ваздухопловне јединице сиријске армије, али и руске војске. Према бројним видео снимцима стиче се утисак да су је подједнако употребљавали ловци-бомбардери, и ударни хеликоптери. У томе су предњачили хеликоптери Ми-24 који су је одбацивали са великих висина (изнад 4 хиљаде метара). Захваљујући унапређењу система за прецизно бомбардовање (прорачунавање тачног пада бомбе), ово времешно оружје је ипак показало завидну ефикасност. Једна од његови кључних предности је да га има у практично неограниченим количинама када су у питању магацини, а и релативно једноставно се прави.

 

Када говоримо и бомбама са разорном бојевом главом (ФАБ), ту се ради се о универзалном типу ваздухопловног убојног наоружања које има широку примену у борби против различитих типова земаљских циљева. То могу бити стационарни објекти, железничка чворишта, енергетска постројења, фортификације непријатеља. Што се тиче ваздухопловне бомбе са парчадно-разорном бојевом главом (ОФАБ) она је најефикаснија у дејству против непријатељске живе силе и лакооклопљене борбене технике. Уништење циља се реализује дејством следећих фактора:примарно – фрагментима који настају након експлозије, секундарно – разорним ефектом саме експлозије и њеног ударног таласа. Производи су у различитим варијантама, а поред модела ОФАБ-100 веома честа је употреба бомби које носи ознаке ОФАБ-250-270 и ОФАБ-500У.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Што се конкретно тиче бомбе ОФАБ-100 она је дугачка 1065мм и тешка 123кг. Од тог броја, 46кг отпада на бојеву главу. Пречник бомбе је 273мм. Опремљена је разорно-парчадно бојевом главом која има убојно дејство у радијусу 50 метара од центра експлозије (жива сила). Када падне у непосредној близини оклопног возила, фрагменти бомбе су у стању да пробију оклопну плочу дебљине 40мм на даљини до 3 метра, 30мм на даљини до 10 метара и 15мм на даљини 15 метара од центра експлозије. Поседује контактни и неконтактни упаљач.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *