Падобранци из Ниша искакали из војно-транспортног авиона Ан-26

Ан-26 у јединицама 63.падобранске бригаде

Српски падобранци из састава 63.падобранске бригаде Војске Србије су реализовали вежбовне активности на војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу. Том приликом су изведени падобрански скокови са висине веће од 4 хиљаде метара.

Авион Ан-26 представља средњи вишенаменски транспортни авион, кратког до средњег долета. Његов дизајн је крајем 60-тих година прошлог века преузет од авиона Антонов-24. По својој конструкцији спада у групу металних висококрилаца моноплана. Захваљујући специјално дизајнираним крилним површинама овог авиона, брзине потребне за његово полетање и слетање су мале, што доприноси укупној безбедности посаде и путника. Користе га падобранци 63. падобранске бригаде.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Ан-26 може да носи збијен, упакован или разасути терет, моторна возила са погоном, без погона али и специјалне терете уз адекватну пренамену товарног простора. Захваљујући изузетним конструкционим решењима, овај авион се у пуном смислу може назвати вишенаменским. Он може за свега 15-ак минута, да се пренамени из нпр. падобранске варијанте у санитетску, или из десантне варијанте у путничку, што је веома важно када треба хитно реаговати на различит спектар ситуација које се сваки час могу десити на нашој територији и њеном окружењу. Ан-26 се може пренаменити у четири основне варијате:

 • У санитетској варијанти може понети 24 тешка рањеника (на носилима) уз потребно медицинско особље.
 • У падобранској варијанти може понети до 40 падобранаца и избацити их са било које тачке, до висине плафона лета.
 • У десантној варијанти авион може са падобранима да избаци до 5,5 тона терета (вода, лекови, храна) угроженом становништву, али и борбеним јединицама које су се нашле у оперативном окружењу.
 • У путничкој варијанти може понети до 40 путника са пртљагом.

Што се тиче полетно-слетне стазе, авион може поред стандардне бетонске писте да користити и утабане земљане, односно травнате површине.  Ово му обезбеђује стабилан стајни трап који се састоји из три стајне ноге. Свака од ове три стајне ноге има дупле точкове, који широко належу на тло и који помоћу масивних амортизера обезбеђују удобно слетање и на веома захтевне терене.

Према подацима из документа аналитичког портала Military Balance 2019 Војска Србије у оперативној употреби има четири ове летелице.

Нешто више о бригади……

63.падобранска бригада је тактичка јединица намењена за прикупљање обавештајних података и извођење операција специјалних снага у оперативној и стратегијској дубини непријатеља, применом вертикалног маневра.

Може се ангажовати за извођење специјалних борбених активности и операција од посебног значаја (борби са мањим непријатељским ваздушним десантима у властитој позадини, убаченим извиђачко-диверзантским и другим групама) када је неопходно хитно, изненадно и ефикасно дејство.

Организацијска структура 63. падобранске бригаде је прилагођена додељеној мисији, а чине је: команда, командна чета, падобранске чете, падобранска чета за обуку, падобранска чета борбеног трагања и спасавања и логистичка чета.

Командант 63. падобранске бригаде је пуковник Ненад Зонић.

 • падобранска бригада реализује следеће задатке:
 • Извиђачка дејства у оперативној и стратегијској дубини непријатеља;
 • Диверзантска и противдиверзантска дејстава;
 • Борбено трагање и спасавање;
 • Интервенције и заузимање и уништење важних рејона и објеката у позадини непријатеља;
 • Дезорганизовање система командовања непријатеља;
 • Обележавање циљева за дејство авијације и артиљерије у позадини непријатеља;
 • Подршка десантирању јединица на угроженом делу фронта и снабдевање јединица из ваздуха.

Осим наведеног, јединица развија и способности за учешће у мултинационалним операцијама и обезбеђење расположивости снага за пружање подршке цивилним властима у противтерористичким и противпобуњеничким операцијама.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *