„АРМИЈА-2020“: приказан арсенал убојног оружја за ударни дрон „Орион“ (ФОТОАЛБУМ)

Орион беспилотна летелица

На експозицији Међународног војнотехничког сајма савременог наоружања и војне технике „Армија-2020“ представљен је убојни арсенал који се налази у наоружању тактичке извиђачко-ударне беспилотне летелице „Орион“. У наставку текста ћемо се мало опширније позабавити са основним техничко-тактичким карактеристикама савремених пројектила који су специјално дизајнирани за опремање ударних дронова.

На фотоалбуму се могу видети различити типови високопрецизних и невођених пројектила који се налазе у наоружању тактичке извиђачко-ударне беспилотне летелице „Орион“. Навешћемо само део арсенала који је приказан на експозицији групе „Кронштадт“.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

ФАБ-50, представља невођену ваздухопловну бомбу која је опремљена разорно-парчадном бојевом главом. Њена бојева глава има исту конфигурацију као пројектил који се налази у наоружању вишецевног лансера ракета „Град“ калибра 122мм. Добра ствар је да се на ову бомбу могу накачити различити типови бојевих глава, у зависности од конкретног задатака. Иницијално, ова бомба је намењена за борбу против непријатељске живе силе, али и лакооклопљене борбене технике. Са њом се могу уништавати и артиљеријске ватрене позиције непријатеља.

КАБ-20, представља навођену- високопрецизну ваздухопловну бомбу која је у основној верзији опремљена разорно-парчадном бојевом главом. На циљ се усмерава помоћу два канал анавођења (сателити/ласер). Њена основна намена је борба против непријатељске живе силе и лакоолопљене борбене технике, као што су нпр. различите врсте оклопних аутомобила. Захваљујући својим габаритима једна бпл „Орион“ може да понесе више ових бомби на својим носачима.

КАБ-50, представља навођену- високопрецизну ваздухопловну бомбу која је у основној верзији опремљена разорно-парчадном бојевом главом. У „носу“ бомбе се налази сет за навођење који може да буде опремљен различитим типовима сензора који бомби омогућавају управљање преко више канала (сателити/термовизија/ласер/тв). Њена бојева глава има исту конфигурацију као пројектил који се налази у наоружању вишецевног лансера ракета „Град“ калибра 122мм. Исто као и у случају невођене ФАБ-50 на ову бомбу се могу накачити различити типови бојевих глава, у зависности од конкретног задатака. Ова бомба је намењена за борбу против непријатељске живе силе, али и лакооклопљене борбене технике. Карактерише је висока прецизност дејства.

УПАБ-50, представља навођену-високопрецизну „планирајућу“ ваздухопловну бомбу која је у основној верзији опремљена разорно-парчадном бојевом главом.Карактерише је повећан домет у односу на стандардне ваздухопловне бомбе, захваљујући расклапајућим крилима који приликом њеног лета стварају ефекат који је специфичан за једрилице. Њена бојева глава има исту конфигурацију као пројектил који се налази у наоружању вишецевног лансера ракета „Град“ калибра 122мм. На ову бомбу се могу накачити различити типови бојевих глава, у зависности од конкретног задатака. Ова бомба је намењена за борбу против непријатељске живе силе, али и лаколопљене борбене технике.

Х-50,  представља навођену-високопрецизну ваздухопловну ракету која је у основној верзији опремљена разорно-парчадном бојевом главом повећане пробојности. Поседује више канала за навођење (сателити/инерцијално/различити типови самонавођених радарских бг). Њена основна намена је ефикасна борба против широког спектра покретних и непокретних земаљских циљева, непријатељске живе силе и лакооклољене борбене технике.

Нешто више о тактичкој извиђачко-ударној беспилотној летелици „Орион“

„Орион” – представља тактичку беспилотну летелицу са повећаном аутономијом лета. У њен састав улази сама беспилотна летелица, систем за аутоматско полетање и слетање, земаљска станица за навођење и технички елементи неопходни за њено одржавање.

Основна јединица састављена од тактичких беспилотних летелица „Орион“ се састоји од 3-6 апарата, као и два земаљска мобилна пункта за њихово управљање. Основни задатак ове јединице је извођење најкомплекснијих облика извиђачких мисија у оперативној зони које својим редијусом дејства покривају ове беспилотне летелице.

Летелица је пројектована за операције патролирања, извиђања и праћења различитих објеката са способностима навођења ватре (бомбардери,артиљерија) и њене корекције. На овом плану су руски инжењери унапредили постојећи опто-електронски и навигациони пакет, и учинили је перфектном за овакве задатке. Поред задатака откривања, навођења и корекције ватре, „Орион“ има могућност да се пренамени и у ударну беспилотну летелицу, која ће моћи да носи високо-прецизно наоружање класе ваздух-земља.

Основни техничко-тактички подаци беспилотне летелице „Орион“:

  • Оперативни радијус: 250км
  • Носивост убојног терета: до 200кг
  • Аутономија лета: 24-30ч
  • Висина лета: 7,500м

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *