ВИДЕО: како (не)треба дејствовати из митраљеза “Утјос”

ДНР Утјос паљба

На видео материјалу се види сусрет млађе групе бораца са тешким митраљезом НСВ “Утјос” који су тек пристигли на прву линију фронта. Они су том приликом опалили покоји метак по позицијама непријатеља, што представља једну врсту обавезне иницијације.

Митаљез “Утјос” је том приликом био постављен на статично постоље. Међутим, без обзира на његову масивну тежину и на око импресиван изглед, из њега није препоручљиво отварање неконтролисане рафалне паљбе. Као што видимо на снимку, трзај митраљеза проузрокује губитак контроле стрелца над оружјем, и његово превртање. 

Такође, можемо да приметимо колико је важна пракса која се усваја одмах на лицу места. У наставку је млади војник у маниру искусног борца, кратким рафалима исконтролисао оружје и погодио оно што је гађао. Наравно још се ту подоста мора урадити када је у питању исправно уређење ватреног положаја, његово маскирање, као и време изложености непријатељског ватри.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Тешки митраљез НСВ “Утјос” користи муницију у калибру 12,7х108мм. Његова маса са све постољем које видимо на видео материјалу је око 40 килограма. Уколико је том приликом напуњен редеником који има 50 метака, његова маса се повећава на 52кг.

Ефективни домет овог митраљеза је 1,500-2,000 метара. Може да користи и оптички нишан који му значајно повећава параметре прецизност. Представља веома моћно оружје које је најефикасније против живе силе непријатеља, која се налази на отвореном или је заштићена (преградни зидови, оклопна возила и сл.). Његово пробојно-запаљиво зрно БС масе 55 грама, може без икаквих проблема да пробије оклоп старијих модела оклопних транспортера и борбених возила пешадије. “Утјос” се активно користи у сукобу у Донбасу. У наоружању га имају обе зараћене стране.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *