ВИДЕО: погледајте силину разорно-парчадног дејства ракете 9М79-1Ф (Точка-У)

Точка Сирија

Белоруска армија на војној вежби употребила оперативно-тактички ракетни комплекс совјетског порекла 9K79 „Точка-У“. На видео снинку који је начинила извиђачка беспилотна летелица види се удар ракете као и ефекат расејавања 14,500 гелера који се налазе у разорно-парчадној бојевој глави 9Н123Ф тежине 480 кг.

Белоруска армија је на војној вежби која је недавно одржана на територији ове државе употребила оперативно-тактичке ракетне системе „Точка-У“. Армија ове државе у свм саставу има неколико ракетних батерија које су опремљене овим средствима (претпоставка 32-40 лансирних јединица). Ово је први пут после неколико година, да је на једној војној вежби белоруска армија употребила овај ракетни комплекс који је иначе у стању да лансира ракете са нуклеарним бојевим главама (100кт).

Треба напоменути да су ови тактички системи, који се под шифрованим називом НАТО означавају као SS-21 “Скарабеј” (срб. „Балегар“), у последње време интезивно користи на територији Сирије.Рачуна се да је током рата у Сирији испаљено неколико десетина ракета овог типа. Она се пре свега употребљавала за прецизне ударе по изузетно важним циљевима непријатеља као што су објекти са командном структуром, по већим концетрацијама непријатељске живе силе, важнијим чвориштима у систему непријатељске одбране, складиштима наоружања, муниције и остале војне опреме итд. Ефекат дејства ових ракета је био изузетно позитиван, и то како у физичком, тако и психолошком смислу. Када је год ово оружје имало своју примену, као резултат његовог дејства је регистровано знатно смањене терористиче активности на захваћеном подручју.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Система „Точка“ може да уништи велики број копнених циљева на даљинима и до 70 км (120км Точка-У). Тежина ракете достиже 2000 кг, од чега на разорно-парчадну бојеву главу отпада око 480 кг.

ВИДЕО: У кадар упао моменат смртног рањавања џихадисте

Тренутно се у Сирији примењује модернизована варијанта овог система која носи ознаку „Точка-У“. Она се одликује повећаним степеном прецизности као и домета ракете која сада износи 120 км. Сиријски војни инжењери су овај систем додатно ојачали додавањем оклопа на лансирну јединицу, као и на пратећу логистичку машину која носи ракете и врши њено пуњење.

Укупна тежина лансирне јединице која се налази на возилу-точкашу које има амфибијске карактеристике достиже 18 тона. Њу покреће дизел мотор снаге 300 коња. По путу ово возило са ракетом може да развије брзину и до 60 км/ч, док приликом форсирања водене препреке може да иде 8 км/ч. Са пуним резервоаром може да пређе дистанцу до 650 км. Посаду чине три војника.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *