Сви познати детаљи пада ловачког авиона МиГ-21 код Малог Зворника (Република Србија)

МиГ-21 србија

По свему судећи ради се о ловачком апарату МиГ-21 УМ (верзија са два седишта). Летелица се налазила у саставу РВиПВО Војске Србије. Конкретно, ова верзија летелице се у јединицама Војске Србије налазила у броју од свега једног апарата. Летелица је прошла неопходан ремонт после чега је њен животни век продужен на додатних десет година (до 2026.године).

Званични интернет портал Војске Србије је пренео информацију да се јутрос код Малог Зворника (Република Србија) срушио борбени авион МиГ-21. Инцидент са трагичним последицама се десио у 9.10ч у рејону села Брасина код Малог Зворника. Према првим подацима авион је пре полетања прошао комплетну техничку процедуру након чега је констатовано да је летелица исправна и спреман за лет.

На лицу места се налазе надлежни истражни органи. Увиђај је у току.

На месту несреће у селу Брасина, које се налази између Малог Зворника и Бање Ковиљаче, налазе се бројна ватрогасна и полицијска возила. Локалитет где се авион срушио надлећу војни и полицијски хеликоптери. Сам терен је веома пошумљен и неприступачан за кретање возила и људства.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

По свему судећи ради се о ловачком апарату МиГ-21УМ (верзија са два седишта). Летелица се налазила у саставу РВиПВО Војске Србије. Конкретно, ова верзија летелице се у јединицама Војске Србије налазила у броју од свега једног апарата. Летелица је прошла неопходан ремонт и после чега је њен животни век прдужен на додатних десет година (до 2026.године).

МиГ-21
Локалитет где се срушила летелица

РТС је незванично објавио да је погинуо један пилот док се за другим трага (катапултирао се пре самог пада летелице). Такође, повређен је и један мештанин села Брасина који је превезен у болницу.

Брасина је насеље у Србији у општини Мали Зворник у Мачванском округу. Према попису из 2011. било је 1479 становника.

Брасина је тип разбијеног села, смештено подно Црног врха на Гучеву. Са севера је омеђено Вилиним потоком и Еминовим водама. Кроз средину села теку Брасинска река и потоци, који се данас одликују чистом водом и богати су речним раковима. Свим овим водотоцима село је испресецано. Слично Борини и Брасина је старо рударско насеље о чему сведоче ископине и сачуване зидине. Стари рударски родови не постоје у данашњој Брасини. Овде се налази Рудник Брасина.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *