Против Јермена ратује турска специјална бригада са 1,200 командоса

Бригада турска Нагорно Карабах

Основни задатак ове бригаде је ефикасна борба против Војске Арцаха на брдско-планинском терену непризнате Републике. Ова бригада је своја ратна искуства стицала кроз противгерилске операције против курдских формација на територији турског Курдистана, укључујући и операције на тлу северне Сирије.

Према писању руских медија турска армија је у Баку пребацила групу командоса који су специјализовани за извођење борбених дејстава на брдско-планинском терену. По свему судећи ради се о саставу ранга бригаде (око 1,200 људи) који је иначе био ангажован у противерилским операцијама у јужном Турској (Курдистан). Ова бригада је учествовала у борбеним дејствима и на тлу Сирије.

Према тим наводима, турске специјалне снаге су са око 750 командоса углавном ангажоване у борбама на јужном оперативно-стратегијском правцу, док је је један батаљон ангажован у борбама око Џебраила и Хадрута. Наиме, азербејџанска армија овде никако није могла да изађе са жилавом јерменском одбраном која се ослањала на велики број јаких топографских објеката где су изградили чврста склоништа. Такође, у борбама око Хадрута азербејџанска армија је имала великих проблема са извиђачко-диверзантским групама Војске Арцаха која се успешно забацивала у ближу дубину фронта, и нападала линије за снабдевање. Том приликом су Азербејџанци претрпели и осетне губитке.

Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

Поред ових снага у борбама против јединица Војске Арцаха у разним етапама је ангажовано око 3,500 сиријских и авганистанских најамника. Разни извештаји говоре да се у тим формацијама налазе и најамници из Либије, Турске (Сиви вукови), Пакистана.Целу организацију пребацивања најамника из неуралгичних зона (Сирија и Либија) реализује турска војнообавештајна служба кроз организацију Садат (турска плаћеничка компанија). За брзо пребацивање ове групације најамника организован је ваздушни мост који је ишао преко Грузије. По пријему на аеродому у Баку азербејџанска армија је заједно са турским официрима организовала њихов прихват и обезбедила униформе и наоружање.

Од почетка сукоба закључно са данашњим даном, на територији Нагорно-Карабаха је погинуло око 150 најамника, од чега су пет високи војни официри.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *