Јерменски борци поставили совјетски ПКТ на ротирајуће постоље и опремили термовизијским нишаном

ПКТ митраљез

Ова модификација је употребљива за безбедно дејство из траншеја по непријатељској пешадији, митраљеским и снајперским гнездима, лакооклопљеној борбеној техници. Основна идеја конструктора приликом израде овог решења је да оператор-нишанџија на ПКТ буде у безбедном скровишту и не излаже себе непријатељској ватри. Он има адекватне управљачке уређаје као и дисплеј који је повезан са нишанским комплексом на митраљезу помоћу којих ротира постоље, врши нишањење и опаљење.

Приликом последњег рата на Нагорно Карабаху примећена је још једна конструкција коју су осмислили јерменски борци. Наиме, ради се о постављању совјетског тенковског митраљеза ПКТ у кал 7,62 мм на ротирајуће постоље висине 2-2,5 метра.

Ова модификација је употребљива за безбедно дејство из траншеја по непријатељској пешадији, митраљеским и снајперским гнездима, лакооклопљеној борбеној техници. Оператор-нишанџија се приликом дејства налази у безбедном скровишту и не излаже себе ватри непријатеља. Он има адекватне управљачке уређаје као и дисплеј који је повезан са нишанским уређајима на митраљезу помоћу којих ротира постоље, врши нишањење и опаљење.

⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса https://t.me/bograta

У тактичком смислу ова модификација је ефикасна на даљинама и до 1,500 метара. Митраљез се пуни редеником капацитета 50,100 и 200/250 метака (муницијска кутија). Постоље је преносиво а укупна тежина ове „скаламерије“ је непозната (сигурно преко 20кг, примедба аутора). На ПКТ је приметан термовизијски нишански уређај који је по свему судећи намењен ловцима.

пкт митраљез

Сличне модификације су примећене и у Сирији где провладине снаге али и различите терористичке групе користе оваква решења. Овакве модификације су се посебно могле видети приликом уличних борби (Источна Гута и Алепо). За нишањење су се углавном користили модификовани телевизори који су повезани са камерама на оружју, а управљање и окидање се врши преко различитих прикључака (чак су примећени џојстици који се користе на играчким конзолама и рачунарима). Треба бити поштен па рећи да је модификовање оружја на овакав начин веома проблематично што се тиче његове борбене употребљивости и ефикасности.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *