Сирија: терористи забележили ударе хеликоптера Ми-24П/Ми-35 по својим положајима (ВИДЕО)

Ми-24П

Ове хеликоптере одликује изузетно велика борбена жилавост, поузданост, али и брзина кретања. Захваљујући својој носивости могу да понесу значајну количину невођеног и вођеног наоружања класе ваздух-земља. Посебно су опасни када приликом напада комбиновано користе своје топове и невођена ракетна зрна, што је у стању да десеткује живу силу непријатеља.

На видео материјалу се види употреба десантно-јуришних хеликоптера Ми-24П и Ми-35М током борбених операција здружених руско-сиријских снага у централном и источном делу државе. Аутори овог материјали су припадници терористичких снага Исламске државе који су се нашли под ватром „летећих тенкова“ који су у ниском прелету дејствовали топовима и невођеним ракетним зрнима, која су посебно опасна против живе силе.

 

Десантно јуришни хеликоптер Ми-24 је своју феноменалну борбену жилавост приказао још 80-их година прошлог века. Ескадриле „летећих тенкова“ су подржавале јединице 40-те совјетске армије која је дејствовала у Авганистану. Током своје ратне употребе ови хеликопери су знали да издрже поготке више ракета испаљених из лаких преносних ракетних система, ватру из ПА топова и митраљеза великог калибра. Слична искуства која у пракси оправдавају надимак „летећи тенк“ су забележена и током бројних сукоба широм света у којима је овај хеликоптер учествовао.

Пре почетка несрећног рата у Сирији сиријска армија је у свом саставу имала око тридесетак оперативних ударних хеликоптера Ми-25 (ознака за експортну верзију Ми-24).

Током овог сукоба ови хеликоптери су активно употребљавани у великом броју противтерористичких операција. Они су са великим успехом нападали позиције у којима су се налазиле терористичке снаге као и њихова борбено-транспортна средства. Том приликом су масовно употребљаване невођене а повремено и вођене ракета, као и гравитационе бомбе.

Руска војна индустрија је недавно представила и дубоко модернизовану верзију хеликоптера који је направљен на бази Ми-24П а која носи ознаку Ми-35П+. Ради се о летелици која ће добити нови комплекс за управљање ватром помоћу којег ће се наводити савремена убојна средства, као и опто-електронски систем. „Ми ћемо ове хеликоптере оспособити да користе савремене вођене ракете „Атака“ или „Вихор“- рекао је том приликом први човек концерна „Росвертол“ Андреј Богински.

Модернизацијом ове летелице продужен је и његов употребни ресурс на 45 година. На овај начин ће се  оправдати економска исплативост модернизације ових летелица. Ова верзија хеликоптера је већ изазвала велико интересовање у свету, посебно када су у питању војске које у свом наоружању поседују ова средства.

Ми-35М представља дубоко модернизацију ударног хеликоптера Ми-24В/ВП са циљем унапређења летно-техничких и експлоатационих карактеристика летелице, као и значајног унапређења нападно-навигацијског комплекса који може да користи проширен асортиман убојног терета. Ова модификација је добила ознаку Ми-24ВМ (експортна верзија Ми-35М).

Иако визуелно и нема неке претеране разлике у односу на свог претходника, 35-ица представља потпуно нову машину са унапређеним борбеним карактеристикама. Карактерише га савршенија структура хеликоптерске елисе која се добила употребом специјалних композитних материјала на бази фибергласа/стаклопластике, а која је примењена и у случају ударног хеликоптера новије генерације Ми-28Н. Затим, значајно је унапређен и проширен асортиман високо-прецизног наоружања, као и нападно-навигацијски комплекс. Ови технолошки поступци су обезбедили и продужење експлоатационог рока употребе хеликоптера на период и до 15 година. Примењени технолошки поступци у изради Ми-24ВМ (Ми-35М), у укупном збиру повећавају ефикасност саме летелице за чак 2х у односу на његовог претходника Ми-24/Ми-25 и његове бројне верзије.

Спарени топови ГШ-23Л у калибру 23мм снабдевени су борбеним комплетом од 450 граната.  Хеликоптер је способан да носи навођене противтенковске ракете „Штурм“ или „Атака“, као и невођена ракетна зрна С-8 и С-13. Хеликоптером управљају два члана посаде. Његова максимална брзина је око 300 км/ч, а тежина може да достигне 11,500 кг.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *