Мађари постали прва земља ЕУ која је набавила турске оклопне аутомобиле Ejder Yalçın 4х4 (ВИДЕО)

Мађари постали прва земља ЕУ која је набавила турске оклопне аутомобиле Ejder Yalçın 4х4 (ВИДЕО)

Мађарско Министарство одбране је добило први контингент од укупно 10 оклопних аутомобила Ejder Yalçın 4х4. Ради се о вишенаменском оклопном возилу које се може користити у различитим борбеним али и небореним мисијама. 


Мађарска је од Турака наручила око 40 ових возила. У плану је и његова заједничка производња. Турски произвођач тврди да се ради о најбољим оклопним возилима у својој класи на свету. Његова оклопна заштита као и савремена технологија која је примењена приликом његове конструкције, гарантују високе техничко-тактичке перформансе.

Возило има способност да поред безпосадне куполе која је углавном наоружана тешким митраљезом, носи и модул са противтенковским али и противваздухопловним ракетама кратког домета. Покреће га дизел мотор који генерише снагу од око 380 коња. Корпус возила је блиндиран челичним плочама који омогућавају степен балистичке заштите STANAG-4569 level 4. У основној борбеној конфигурацији возило је тешко 14-15т.

Поред класичне, противтенковске и ПВО варијанте Ejder Yalçın 4х4 може послужити и за интеграцију минобацача кал.120мм, као извиђачко, командно или медицинско возило. Турци су за њега разрадили читав спектар различитих модификација, који га могу специјализовати за одређену намену.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *