Појавио се фотоалбум монтирања ракетног модула кал.262мм (влр „Оркан“) на домаћи вишецевни лансер ракета „Тамнава“

Тамнава 262

Могућност интеграције артиљеријских ракета које су направљене на бази пројектила које је употребљавао најразорнији вишевецни лансер ракета тадашње ЈНА, значајно ће да повећа ударну моћ артиљеријских јединица Војске Србије. Са новом ракетом “Тамнава” ће да има значајно већи домет од стандардних оруђа.

На интернету се појавиле фотографије новог ЛВРСМ „Тамнава“ који је у стању да користи две врсте артиљеријских ракета у калибру 122мм и 262мм (Јерина-2). На фотоалбуму се види лансирно возило које на себи има ракетни модул са ракетама 262мм. Ради се о еволуцији ракете која је намењена за употребу на југословенском вишецевном лансеру ракета „Оркан“. Процене су да ће ЛВРСМ „Тамнава“ са овим ракетама моћи да оствари прецизне ударе по концентрацијама непријатеља, који се налази на даљинама 70-75км.

ЛРСВМ 262/122 mm је конципиран као модуларни систем. Репрезент модуларности је могућност коришћења лансирних контејнера наоружаним ракетама калибра 262 мм свим варијантама ракете 122мм. Оруђе је потпуно аутоматизовано, опремљено са системима ГПС и ИНС, и може да делује потпуно аутономно са могућношћу извођења програмиране борбене мисије.Основна опција подразумева коришћење лансирних контејнера за једнократну употребу. Систем има могућност прихвата два резервна лансирна
контејнера 122 mm. Пуњење и пражњење лансирног система врши се дизалицом која је монтирана на платформу. Постоји и опција уградње лансирних цеви за вишекратну употребу.

ЛРСВМ 262/122 mm се састоји од следећих подсистема:

  • Возила
  • Лансирне надградње
  • Лансирних модула
  • Дизалице за пуњење
  • Аутоматике и погона
  • Система за управљање ватром (СУВ)

Борбени комплет „Тамнаве“ када комбиновано користи ракете 122/262мм се састоји од 2 лансирана модула 122 (24 ракете) + 2 модула 262 (6 ракета). Када само користи ракете 122мм овај систем на располагању има 48 ракета.

Основна платформа ЛВРСМ „Тамнава“  је камион руског порекла КамАЗ 6560 са оклопљеном кабином. Приликом преласка у борбени положај систем се додатно фиксира специјалним ослонцима у облику „ногара“ -(4х).

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *