ВИДЕО: у сукобима у Африци заробљена српска АП Застава М21

М21 Застава

На интернет ресурсима се појавио видео материјал на коме се види српска аутоматска пушка Застава М21 која је пала у руке побуњеницима који себе називају Оружане снаге Републике Амбазоније.


Наиме, група ових побуњеника је извела напад на јединице камерунске војске и том приликом успеле да убију једног њеног војника. Он је био наоружан аутоматском пушком српског порекла Застава М21. Поред тога, у руке побуњеника је пао и стандардни борбени комплет који иде уз пушку а који се састоји од још неколико напуњених оквира.

Инцидент се десио на северозападу Камеруна где трају борбе између камерунске војске и амбазонских побуњеника.

Застава М21  се производи у фабрици наменских производа Застава оружје у Крагујевцу. Она је по први пут представљена јавности августа 2004. године. Пушка се производи у калибру 5,56 мм. Њена основна намерна је уништавање незаштићених и балистичким прслуком заштићене живе силе на даљинама до 500 метара.

Употребом потцевног бацача граната врло успешно се могу уништавати лакше оклопљена борбена и неборбена возила, задимљавати и осветљавати бојиште. Пушка постоји у верзији са дужом цеви М21 и са краћом цеви М21С, за специјалне јединице војске и полиције.

 

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *