Оклопни аутомобил “Тајфун-ВДВ” добио наоружање које нема конкуренцију у свету

Тајфун-ВДВ

Руски констурктори су из аутоматског топа калибра 30мм извукли максимум тако да у својој класи наоружања једноставно нема конкуренције. Његове техничко-тактичке карактеристике ће превазићи и чувене топове 2А42 кога користе ударни хеликоптери и борбена возила пешадије. На овај начин ће оклопни аутомобил „Тајфун-ВДВ“ добити озбиљно наоружање са којим ће непријатељ моћи да се уништава на великим даљинама.


„Десантни оклопни аутомобил „Тајфун-ВДВ“ је спреман за серијску испоруку руској армији, јер је у међувремену добио модернизовани бојеви модул који је наоружан јединственим аутоматским топом“ – рекао је руским медијима главни конструктор развојне компаније АО „Рамдизел“ Игор Зарахович.

Он је напоменуо да је у складу са тестирањем бојеви модул допунски унапређен и оптимизован за употребу на возилима овог типа. Цео процес је трајао годину дана.

„На њему се налази 30-милиметарски аутоматски топ који представља озбиљно наоружање. Овај топ је по први пут постављен на возило са погоном 4х4. Овако дизајнирана купола по својим техничко-тактичким карактеристикама превазилази све моделе у својој класи који се производе у Русији, а такође и у свету. Што се тиче само топа, из њега је извучен максимум. Он је у стању да уништи земаљске циљеве на даљинама које су незамисливе за наоружање овог типа, у условима када је возило у стању мировања или покрету“ – рекао је Захарович.

Руски конструктор није открио тачну даљину на којој топ може да погоди свој циљ али је додао да она значајно превазилази нпр. аутоматски топ 2А42 (користе га ударни хеликоптери и борбена возила пешадије). Овај модел топа са гранатама калибра 30мм може да уништи циљ на даљини до 4 хиљаде метара.

Према речима Зараховича, специјалисти компаније ЦНИИ Буревестник су практично од нуле направили нови модул. Они су га током развоја препројектовали минимум 2 пута, да би га прилагодили захтеву наручиоца овог посла.

„Једноставније речено, нови борбени модул има такве карактеристике да би непријатељу саветовао да се држи подаље од њега јер ће у супротном бити непријатно изненађен његовим убојитим дејством. Нови облик куполе која је интегрисана са основним наоружањем испуњава све техничко-тактичке стандарде и ради беспрекорно“ – рекао је Игор Зарахович.

Постани члан Телеграм странице сајта
> https://t.me/bograta   

Поред тога сама конструкција оклопног аутомобила „Тајфун-ВДВ“ ће захваљујући својој савременој оклопној заштити значајно повећати безбедност посаде и десантног одсека од нагазних мина, свих врста стрељачког наоружања, укључујући и шрапнеле од експлозије граната.

Ремдизел“ организује серијску производњу ових возила за потребе руске армије. Прошле године ова компаније је комлетирала око 250 возила за потребе руског Министарства одбране.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *