ВИДЕО: Погледајте спектакуларни прелет венецуеланског Су-30МК2В изнад Каракаса

Су-30МК2В ловац

Ова земља у свом поседу поседује преко 20 вишенаменских ловачких авиона Су-30МК2В  набављених из Руске Федерације. Летелица спада у категорију „тешких“ ловаца који своју ударну силу могу да пројектују у прилично широкој зони изнад театра где се изводе активна борбена дејства. Једна од његових главних одлика је велики долет који може да достигне неколико хиљада километара.


У Венецуели се одржала велика војна парада поводом Дана независности ове земље. На њој је учествовала броја руска војна техника која се налази у наоружању њене армије. Посебно спектакуларан је био ваздухопловни програм кога су употпунили вишенаменски борбени авиони Су-30МК2В који су део венецуеланског ратног ваздухопловства. Ова земља у свом поседу има 23+ вишенаменска ловачка авиона Су-30МК2В који су набављених из Руске Федерације. Треба рећи да се поред ових авиона ту налази и 21 летелица америчког порекла F-16A и F-16B, који су распоређени у две ловачке ескадриле.

 

Када се говори о димензијама Су-30МК2В ради се о борбеној летелици која је по својим габаритима далеко већа од F-16. Он спада у категорију „тешких“ ловаца који своју ударну силу може да пројектује у широј ратној зони од свог „саборца“. Једна од његових главних карактеристика је велики долет, који може да достигне неколико хиљада километара.

Ловачки авиони Су-30МК2В имају вишенаменску улогу. Они поред ловачко-пресретачких задатака, могу да се боре и против непријатељских површинских бродова. Вишенаменски борбени авиони Су-30 су оспособљени да носе и суперсоничне против-бродске ракете класе ваздух-море Х-31М (НАТО кодификација-Crypton). Ове ракете имају домет и до 160 км, а њихова крстарећа брзина је већа од 2,5 маха.Ракета Х-31 је опремљена бојевом главом тежине око 100 кг високобризантног експлозива, што представља велику опасност за све површинске бродове депласмана до 5000 тона. Обе ракете су веома отпорне на системе за против-електронску борбу.

Група ових авиона је обезбеђивала и два руска стратегијска суперсонична бомбардера Ту-160 + 1х Ан-124 и 1х Ил-62 који су пре три године посетили ову пријатељску државу на тлу Латинске Америке. Маршрута руске ваздухопловне групе је ишла преко Северног Леденог океана и Атлантика. Како је речено у информативној служби Министарства одбране Русије, лет је протекао у складу са Међународним правилима употребе ваздушног простора.Укупна дистанца која је пређена износила је 10,000 километара. Иначе, ово није први пут да су стратегијски авиони Ту-160 посетили Венецуелу. Они су тамо били два пута (2008. и 2013.године).

Подсетник


После доласка социјалистичке власти на челу са Угом Чавесом, Венецуела се у потпуности окренула војној сарадњи са Русијом и Кином. Република Венецуела је за неколико година набавила различите типове авиона и хеликоптера, а такође и тенкове и артиљеријска средства. У овом крупном пакету набавке опреме за своју војску, налазе се ракетни ПВО системи средњег домета Бук-М2, али и ракетни системи великог домета ПВО/ПРО „Антеј-2500“ које производи АО “Концерн ВКО “Алмаз-Антей”. У Венецуелу је испоручено око 100 хиљада аутоматских пушака „Калашњиков“ у новој модификацији АК-103. Каракас је набавио и нове вишенаменске ловачке авионе Су-30МК2, ударне хеликоптере Ми-35М, модернизовану верзију тенка Т-72, БМП-3 и БТР-80.

Author: URAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *